Clouds
21 Budapest
Dollár
344,80 Ft
Euró
371,07 Ft
Font
431,88 Ft
Bitcoin
26,768 $

Bűnüldöző szervek kérik a Metát, gondolja át a titkosítási terveit

TÉMÁK:
#Adatvédelem #Meta
Fotó: unsplash
Smart

Bense Róbert

Szerkesztő

Nem egyeznek az álláspontok, a Meta mindenképp bevezetné az újfajta titkosítást.

Nyílt levelet fogalmazott meg a 15 bűnüldöző szervet, köztük az FBI-t is tömörítő nemzetközi koalíció, a Virtuális Globális Munkacsoport a Meta számára, hogy vizsgálja felül a Messenger és az Instagram közvetlen üzeneteinek titkosítására vonatkozó terveit.

Soron kívül 5G-tornyokat akart megsemmisíteni egy oltásellenes összeesküvés-elméletet valló nő

A koalíció érvrendszere szerint az üzenetek végponttól-végpontig terjedő titkosításának bevezetése akadályozná a gyermekek szexuális zaklatása elleni erőfeszítéseiket.

A közvetlen üzenetek titkosítása a platformokon ugyanis megakadályozza, hogy a címzetteken kívül bárki más is hozzáférhessen a kommunikációs csatornájához – így a bűnüldöző szervek sem tudják felgöngyölíteni a visszaéléseket.

„Kétségtelen, hogy a titkosítás fontos szerepet játszik a magánélet védelmében, ezt azonban egyensúlyba kell hozni a gyermekek online védelmének fontosságával” – áll a munkacsoport levelében.

Callum Voge, az Internet Society, a nyílt és biztonságos internetért küzdő globális nonprofit szervezet vezető kormányzati és érdekvédelmi tanácsadója ugyanakkor úgy véli, hogy amennyiben a titkosítási lehetőségeket visszafogják, úgy az európai internetfelhasználók – köztük a gyermekek is – veszélybe kerülnek.

A Meta továbbra is elkötelezett a titkosítási terv mellett, és minden lehetséges eszközzel elkerülné, hogy a felhasználókon kívül bárki más is hozzáférhessen a privát üzenetekhez, legyen az bűnüldöző szerv, vagy éppen maguk a bűnözők – írja a Cybernews.