Dollár
428,01 Ft
Euró
420,69 Ft
Font
478,08 Ft
Bitcoin
19,527 $

Bűnösnek találtak egy francia gyógyszercéget a bíróságon miután kiderült, elhallgatták a mellékhatásokat

Fotó: Flickr/rfi
not image

Borbély Fanni

2021. március 29. - 16:25

A Servier francia gyógyszergyárat bűnösnek talált a bíróság, miután kiderült, elhallgatták egy cukorbetegség elleni készítmény esetleges mellékhatásait, melynek következtében 2000 ember hunyt el.

A francia bíróság 2,7 millió euró (979 millió forint) pénzbírsággal sújtotta az ország egyik legnagyobb gyógyszeripari cégét, miután bűnösnek találta emberölés vétségével a kétezer ember halálához köthető tabletta miatt.

Soron kívül Marija Zaharova: „mindenki egyetért abban, hogy az USA túl messzire ment”

Franciaország egyik legnagyobb orvosi botrányában a magántulajdonban lévő Servier laboratóriumot azzal vádolták, hogy leplezte a széles körben felírt Mediator gyógyszer lehetséges halálos mellékhatásait.

Jean-Philippe Setát, a volt ügyvezetőt négy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A francia gyógyszerügynökséget, akit azzal vádolnak, hogy nem tett eleget a gyógyszerrel kapcsolatos figyelmeztetések kommunikálásához, 303 ezer euró (110 millió forint) pénzbírsággal sújtották.

Az amfetamin-származékot cukorbetegség kezelésére engedélyezték, de étvágycsökkentőként is széles körben írták elő, hogy segítsen az embereknek a fogyásban, legfőbb hatóanyaga a Benfluorex.

A gyógyszer közel 5 millió ember szedte 1976 és 2009 novembere között, amikor azt Franciaországban visszavonták, jóval azután, hogy Spanyolországban és Olaszországban betiltották. Érdekesség, hogy az Egyesült Királyságban vagy az Egyesült Államokban soha nem engedélyezték az készítményt.

A francia egészségügyi miniszter úgy becsülte, hogy legalább 500 ember halálát okozta a szívbillentyűk károsodása, ám más tanulmányok szerint a halálos áldozatok száma meghaladhatja a 2000 főt. Több ezren pedig a mai napig szenvednek kardiovaszkuláris problémákkal, a Servier pedig már milliókat fizetett ki kártérítésként az érintetteknek.

“Annak ellenére, hogy tudták a sok éven át felmerülő lehetséges kockázatokat, … ők (a Servier) soha nem tették meg a szükséges intézkedéseket, és így csalásban is részt vettek” – mondta Sylvie Daunis, a büntetőbíróság elnöke.

A gyógyszeripari csoportot ugyan felmentették csalás vádjával, a francia közegészségügyi ügynökség vezetőjének lemondását kényszerítő botrány azonban komoly vitát indított el a kábítószer-szabályozásról és a francia gyógyszergyárak lobbitevékenységéről.

A 677 oldalas francia vádiratban a bírák azzal vádolták a Servier-t, hogy “tudatosan leplezte a gyógyszer valódi tulajdonságait” egészen az 1970-es évektől, és titkos orvosi vizsgálatokat végzett a termék tulajdonságainak megállapítására, mindezzel hosszú távú csalást követve el.

A bírósági ügy 21 vádlottat és több mint 6500 felperest érintett, a Servier ügyvédei azzal érveltek, hogy a vállalat nem volt tisztában a Mediatorral kapcsolatos kockázatokkal 2009 előtt, és azt állította, hogy soha nem tett úgy, mintha diétás tabletta lenne.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.