Emberi hiba miatt következhetett be a 44 ember életét követelő busztragédia

Rendõrök és tûzoltók a Szófiát Blagoevgraddal összekötõ autópályán történt buszbaleset helyszínén 2021. november 23-án. Az észak-macedóniai turistabusz hajnalban felborult és kiégett, a szerencsétlenségben negyvenhat ember életét vesztette, köztük tizenkét gyerek. MTI/AP/BTA/Minko Csernev
not image

Borbély Fanni

2021. november 27. - 05:28

A héten Bulgáriában bekövetkezett, és 44 halálos áldozatot követelő busztragédia kapcsán bolgár tisztviselők megosztották, hogy mi történhetett.

Bolgár tisztviselők szerint a héten történt busztragédia legvalószínűbb oka az “emberi mulasztás” lehetett egy “veszélyes autópályaszakaszon”, melynek következtében 44 észak-macedóniai vesztette életét, köztük sok gyermek is. A tisztviselők azután osztották meg meglátásaikat, hogy tegnap módosították a megerősített halálesetek számát.

A buszbalesetben három busz közlekedett az autópályán, azonban az egyik benzinkúti kitérő során az egyik utas egy másik buszra szállt vissza, ezért őt még mindig keresik a hatóságok. Eközben Boriszlav Szarafov főügyészhelyettes, a bolgár nemzeti nyomozószolgálat vezetője bejelentette, hogy a nyomozók kizárták a terrorcselekmény gyanúját, és megállapították, hogy nem történt robbanás.

Közölte, hogy a nyomozás előrehaladtával a legvalószínűbb okként az emberi mulasztás merült fel, Szarafov pedig hozzátette, a Struma autópálya azon szakaszán a szalagkorlát “veszélyes, és a baleset egyik fő oka”. A nyomozás vezetője szerint a bizonyítékok mind arra utalnak, hogy a sofőr megpróbált fékezni, mielőtt a szalagkorlátnak ütközött volna, azonban a tragédia idején még az eső is esett – írja az RFE/RL.

A szörnyű balesetben elhunyt 44 áldozat közül 12 gyermek volt, legtöbbjük pedig észak-macedóniai turista volt. A baleset hajnali 2 óra környékén történt, a busz lángokba borult, a füst pedig az egész autópályát elborította. A tragédia miatt a macedón kormány háromnapos gyászt hirdetett, és az összes nyilvános rendezvényt is törölték, míg a bolgár kormány egynapos gyászt hirdetett a baleset miatt.