Bolgár buszbaleset: robbanás okozhatta a tragédiát?

Rendõrök és tûzoltók a Szófiát Blagoevgraddal összekötõ Sztruma autópályán történt buszbaleset helyszínén 2021. november 23-án. Az észak-macedóniai turistabusz súlyos balesetet szenvedett és lángra kapott, a szerencsétlenségben negyvehat ember életét vesztette, köztük tizenkét gyerek. MTI/AP/Valentina Petrova
not image

Nagy Noel

2021. november 23. - 15:15

Zoran Zaev, Észak-Macedónia miniszterelnöke érdekes információt közölt a sajtóval a 45 halálos áldozatot követelő busztragédia kapcsán.

Mint arról mi is beszámoltunk, teljesen kiégett egy busz Bulgáriában, amelyen összesen 52-en utaztak Törökországból Észak-Macedónia felé. A tragédiában legkevesebb 45-en haltak meg, többeket pedig súlyos égési sérülésekkel kórházba szállítottak.

Zoran Zaev miniszterelnök pedig elmondta, hogy az egyik túlélő utas arról számolt be neki, hogy egy hangos robbanást hallott a buszon, mielőtt kitört volna a tűz. A túlélőknek azzal sikerült megúsznia, hogy kitörték a busz ablakát és ki tudtak menekülni:

„Elmondása szerint egy robbanást hallott és hat más túlélővel együtt betörték az ablakokat, amivel megmenekültek. A tragédia áldozatai főként 25-30 közöttiek, de van köztük 12 gyermek is. Ez egy hatalmas tragédia”

idézte az észak-macedón kormányfőt a Dnes hírportál.

Zaev elmondása szerint a macedón hatóságok nem fognak párhuzamos vizsgálatot indítani, teljes mértékben bíznak a bolgár kollegáikban. A miniszterelnök azonban megerősítette, hogy minden segítséget biztosítanak Bulgáriának, amennyiben szükséges.

A miniszterelnök elmondása szerint a helyszínre utazott, hogy személyesen győződjön meg a helyzetről, ezt követően pedig a bolgár egészségügyi miniszterrel is értekezett. Az észak-macedón hatóságok már elkezdték értesíteni a hozzátartozókat a halálesetekről, nem minden áldozatot sikerült azonban beazonosítani még.