Clouds
21 Budapest
Dollár
365,41 Ft
Euró
391,77 Ft
Font
439,87 Ft
Bitcoin
23,136 $

Magyarország történelmi megállapodást ír alá szombaton Bukarestben

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Szijjártó Péter a budapesti repülőtérről jelentkezett be, útban Bukarest felé, ahol egy történelmi jelentőséggel bíró megállapodást írnak alá.

Magyarország folyamatosan keresi az opciókat, a különböző útvonalakat az energiabiztonság biztosítása érdekében. Nehéz és furcsa világot élünk, elsősorban az ukrajnai háború és az orosz szankciók miatt.

Ennek érdekében a magyar kormánynak is reagálnia kell, hiszen ellátási válság van Európában. Ennek feloldása pedig csak úgy lehetséges, ha új energiaforrásokat tudunk a kontinensre irányítani.

„A háború miatt Európában ellátási válság van, amelynek feloldása csak úgy lehetséges, ha új energiaforrásokat tudunk Európába irányítani. Ez azonban mindaddig csak álom marad, amíg a megfelelő szállítási útvonalak létre nem jönnek.” – írta a posztjában Szijjártó a Facebook oldalán.

Történelmi nap Bukarestben Magyarország számára

A mai nap történelmi lesz Bukarestben, ráadásul Magyarország is érintett benne, mert egy egyedülálló infrastrukturális beruházásról van szó. Egy olyan beruházásról, ami hatalmas lépést jelenthet előre az energetika területén.

„Ma Bukarestben megállapodást írnak alá Azerbajdzsán, Georgia, Románia és Magyarország vezetői egy, a világon egyedülálló infrastrukturális beruházásról.” – tette hozzá a magyar külügyminiszter.

„A Fekete tenger alatt létrejövő több mint 1000 kilométeres víz alatti vezeték a kaszpi térségben, vagyis az Azerbajdzsánban és Georgiában előállított zöld áramot fogja Közép-Európába, így Romániába és Magyarországra szállítani.”

„Az energiabiztonság fizikai és nem politikai kérdés, politikai nyilatkozatok helyett valódi építkezésre van szükség. Ma Bukarestben egy fontos lépést teszünk ebbe az irányba.” – folytatta reményteljesen.