Budapest és Velence is lekerült az UNESCO veszélyeztetett világörökségi helyszíneinek listájáról

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 24. - 23:19

Habár korábban arról szóltak a hírek, hogy Budapest rajta lehet az UNESCO világörökségi veszélyeztetettségi listáján, a főváros végül lemaradt róla.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökség bizottsága a kínai Fucsou városban ülésező világörökségi bizottsága csütörtökön hozta meg a döntést – tájékoztatott az MTI.

Egy év múlva újra megvizsgálják a budapesti helyszínek helyzetét. Ide tartozik a Duna-part látképe, a Budai Várnegyed és az Andrássy út. Az UNESCO bizottsága szerint a nagy építési projektek, a magas épületek, a zsidónegyedként ismert terület bontási munkálatai és nem megfelelő fejlesztései, a műemlékvédelmi erőfeszítések hiánya kelt aggodalmat.

A Duna-part látképe és a Budai várnegyed 1987-ben, majd 2002-ben az Andrássy út és történelmi környezete került fel a világörökségi listára.

Hasonló döntést hoztak Velence esetében is. Velence és lagúnái 1987 óta élvezik a világörökségi státuszt. A szervezet szerint Velencét az mentette meg, hogy múlt hét elején az olasz kormány kitiltotta a tengerjáró hajókat a város lagúnáiból.

A tilalom augusztus 1-jén lép életbe, és a több mint 25 ezer tonnás hajókra érvényes, amelyek nem hajózhatnak be a Szent Márk térhez vezető Giudecca-csatornába.