18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Dollár
393,11 Ft
Euró
411,17 Ft
Font
476,93 Ft
Bitcoin
17,094 $

A bucsaihoz hasonló, vagy annál rosszabb felvételek is napvilágra kerülhetnek Ukrajnából

Fotó: EPA/SERGEY DOLZHENKO
Európa
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Nemzetközi felháborodást váltott ki az ukránok által közzétett felvétel, amely Bucsában, Kijevtől mintegy harminc kilométerre készült. 

Oroszország állandó ENSZ-képviselője, Vaszilij Nebenzia nem zárta ki, hogy az orosz katonák elleni „aljas“ provokációk, mint amilyen a bukaresti is volt, folytatódhatnak, mondta, miután Oroszország állítja, hogy a videófelvétel, amelyet közzétettek az ukránok, megrendezett. 

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

Nagyon jól értjük, hogy mit csinálnak, kijátsszák az ukrán kártyát és napról napra fokozzák a hisztérikus oroszellenes propagandakampányt“ – idézi a RIA Novosztyi

Ezért feltételezzük, hogy továbbra is lesznek újabb aljas provokációk, Bucha-féle dolgok, újabb kísérletek az orosz katonák befeketítésére és szadistáknak és erőszaktevőknek való feltüntetésére. Ez rendkívüli aljasság“ – mondta Nebenzia.

Korábban az ukránok közzétettek egy felvételt, amelyről állítják, hogy a Kijevi területhez tartozó Bucsában készült, ahol holttestek hevernek az úton. Azóta több nyugati ország és szervezet is háborús bűnösnek nevezte az Orosz Föderációt, valamint vizsgálatot követelnek.

Viszont nemcsak Oroszország kérdőjelezte meg a felvételek valóságtartalmát, hanem sok internetező is, akik megjegyzik, hogy a holttestek közelében nem volt vér a földön, és hogy a halottak közül néhánynak a karján fehér karszalag volt, így akár az ukrán biztonsági erők vagy a területvédelem is végezhetett velük. 

@world00upsidedown #putyin #putin #russia #ukraine #war #crime #criminal #háború #bűn #orosz #ukrajna ♬ Horror drone approaching gradually – Masayan

A felhasználók azt is észrevették, hogy a halottak mozgatják a karjukat, és amikor az operatőr autójának visszapillantó tükrébe néztek, úgy tűnt, hogy az egyik halott változtatja a helyzetét, ahogy az autó elhalad mellette.

Az orosz védelmi minisztérium is észrevette ezeket a részleteket a videókon, és azt állítják, hogy egyetlen helyi lakos sem szenvedett el erőszakos cselekményeket az alatt az idő alatt, amíg a város az orosz fegyveres erők ellenőrzése alatt állt.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtótitkár közölte, hogy Oroszország kategorikusan elutasítja a bucsai halálesetekben való részvétel vádját, és követelte, hogy a nemzetközi vezetők ne siessenek válogatás nélkül vádaskodni Oroszországgal szemben, hanem hallgassák meg Moszkva érveit.

Bár kétszer kért Oroszország ENSZ-ülést az eset kapcsán, a brit vezetés mindkétszer elutasította, de Peszkov kiemelte, hogy az orosz diplomaták továbbra is azon dolgoznak majd, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának napirendjére tűzzék a Bucsában történtek vizsgálatát.