Dollár
392,68 Ft
Euró
411,01 Ft
Font
476,63 Ft
Bitcoin
17,077 $

ENSZ: minden jel arra utal, hogy a civilek „közvetlen célpontok” voltak Bucsában

Fotó: Az orosz támadásban megsérült színház a dél-ukrajnai Mariupolban 2022. április 4-én. MTI/AP/Alexei Alexandrov
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Liz Throssell szerint nem lehet katonai kontextussal érvelni abban az esetben, amikor egy ártatlan ember fekszik az utcán „golyóval a fejében, vagy megégetett holttesttel”.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának genfi szóvivője hangsúlyozta, a Bucsában történtek azt jelzik, a civilek elleni „közvetlen támadás és gyilkosság” volt a cél, amely a nemzetközi humanitárius jog szerint háborús bűncselekménynek minősül.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

Véleménye szerint lehet arról vitázni, hogy volt katonai összefüggés abban, amikor egy épületet eltaláltak, ezt viszont egy ártatlan ember megölésénél és megkínzásánál semmilyen körülmények között nem lehet belátni.

Egy bucsai lakos korában arról számolt be, hogy tanúja volt annak, amikor az orosz katonák hidegvérrel öltek meg egy civilt, miközben félelmet keltettek a helybeliek körében, a 43 éves Olena pedig megosztotta, hogy a saját szemével látta, amikor egy férfire lőttek, aki élelemért ment egy szupermarketbe – számolt be a The Guardian.

Az ukrán elnök az orosz csapatokat vádolja a gyilkosságok elkövetéséért, amelyet a Kreml tagadott, miközben határozottan állították, hogy a bucsai holttestekről készült képek „hamisítványok”, amelyek célja, hogy „becsméreljék az orosz hadsereget”.