Dollár
432,11 Ft
Euró
423,19 Ft
Font
482,06 Ft
Bitcoin
20,035 $

Brutálisan emelkednek az albérletárak, nehéz helyzetbe kerültek azok, akik most kezdik az egyetemet

Fotó: Unsplash/Point3D Commercial Imaging Ltd.
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 8. - 00:49

Szakértők szerint az évvel ezelőtti árakhoz képest mintegy 25-30 százalékkal drágultak az albérletek Magyarországon, azok pedig, akiket felvettek egyetemre és most veszik ki első albérletüket, nagyon nehéz helyzetben vannak.

Az ATV Híradó legfrissebb riportjában a hazai albérletpiac helyzetét vették górcső alá: ingatlanközvetítők szerint a tavalyi árakhoz képest idén 25-30 százalékkal kell többet fizetni bérleti díjra, de olyan városok is akadnak, ahol az előző évhez képest a másfélszeresét kérik el egy albérletért havonta.

Soron kívül Nyerő Páros: Bíró Bea szerint Megyeri Csilla így se, úgyse lesz olyan szép, mint ő

“A tavalyi év ugyanezen időszakához képest, tehát a tavaly augusztus-szeptemberhez képest, nagyjából olyan 30-50 százalék növekedés várható az albérletek piacán”

– osztotta meg Kerekes József ingatlanszakértő.

Kerekes József az egyik debreceni ingatlanközvetítő munkatársa, s tapasztalatai szerint ebben az időszakban jelentősen megugrik az érdeklődés az albérletek iránt a városban, ugyanis kiderültek a ponthatárok, akiket pedig felvettek egyetemre, lázasan keresik az olcsó lakásokat, ám mivel egyre több külföldi diák tanul Magyarországon, az albérletek is drágulnak.

“Korszerűtlenebb, régebbi, kevésbé modernül felújított vagy bútorozott lakásokat még lehet találni 100 ezer forint alatt, tehát olyan 80-100 ezer forint környékén. Viszonylag már kevés. Ami fel van újítva, modernebb, ott már egy magasabb árkategóriával kell számolni”

– mutatott rá a szakértő.

Nincsenek sokkal jobb helyzetben azok sem, akik Pécsen keresnek albérletet, hiszen a legtöbben az egyetemek közvetlen közelében keresnek kiadó lakást, ezek közül is pedig azok a legnépszerűbbek, ahol alacsony a rezsiköltség.

“Jó albérletek azok hamar kiadásra kerülnek. Érdekes szitu, hogy nagyon sokan már online foglalnak. Megnézik a paramétereket, megnézik a videót és online befoglalnak a gyereknek, hogy biztos legyen a gyereknek albérlete. Ez augusztus közepén még tovább fokozódik, mert akkor kiderül, hogy ki kap kollégiumot és ki sem”

– fogalmazott Marosvári László ingatlanszakértő.

Pécsen egészen meglepő tendencia van kialakulóban: mivel az albérletek ára mintegy 20-22 százalékkal emelkedett, sokan inkább lakást vásárolnak, mivel jelenleg a hitel törlesztőrészletével nagyjából ugyanott vannak, mintha bérleti díjat fizetnének.