Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,55 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,041 $

Brutális a veszteség, amit a magyaroknak okoz az infláció

Fotó: Unsplash/Jp Valery
Gazdaság
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A magyar lakosságnak nagyon komoly, százmilliárdokban mérhető veszteséget okoz a 15 százalékos éves infláció: egymillió forinton tehát 150 ezer forint az éves inflációs veszteség.

A Népszava számolt be arról, hogy milyen hihetetlen negatív hatással van a magyarok megtakarításaira az elszálló infláció: a megtakarításokkal rendelkező háztartások félretett pénzét ugyanis jóformán elégeti az infláció, s minden otthon és bankban tartott egymillió forinton 150 ezer forint az éves veszteség.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

A lakosságot pedig csak akkor érné kisebb kár, ha azonnal elköltené megtakarításait, ám ezzel értelmetlenné válna a hosszútávú takarékosság is. A lap ugyanakkor rámutatott, az államkötvényhozamok eközben jelentősen növekedtek január óta.

A három hónapos lejárat például a korábbi 2 százalékról 12 százalékra; a 3-5 éves hozamok pedig 4 százalék körüli értékről 10 százalékra emelkedtek. Az államkincstár a lakosság számára is elérhető államkötvényeket 12 százalék alatti hozamokkal kínálja.

Még így is veszteség keletkezik

Hiába a csábító számadatok, ugyanis mindez azt jelenti, hogy aki a fentebb felsorolt betétekbe fekteti megtakarításait, az idén és jövőre is mintegy 3-4 százalékot veszít az összegből a 15 százalékos éves infláció nyomán.

Ennél is rosszabb a helyzet azon háztartásoknál, ahol nem kötvényekben, hanem alacsony, 0-1 százalékos éves kamatozású folyószámlákon tartja megtakarítását, ezen összegek ugyanis egy év leforgása alatt akár reálértékük ötödét is (!) elveszíthetik.

Százmilliárdokban lehet mérni a veszteséget

A Népszava a CIB Bank egy korábbi felmérését felidézve emlékeztetett, az aktív korú magyar lakosság mindössze harmada rendelkezik legalább 6 havi jövedelemnek megfelelő megtakarítással, s bár körükben a devizaszámla az egyik legkedveltebb megoldás a megtakarításra, sokakat vonz az ingatlan, vagy az arany is.

Ha a korábban Matolcsy György jegybank által közölt 20 ezer milliárdos lakossági vagyont vesszük alapul, 15 százalékos éves infláció mellett 3 ezer milliárd (!) forintos vesztesége keletkezik a magyaroknak.

Mivel kedvezőtlen a gazdasági helyzet, a lakosság is azon gondolkodik, hogy mit csináljanak megtakarításaikkal, hiszen a bankok jelenleg a lekötött betétekre sem fizetnek kamatot, csak elhanyagolható mértékben.

A Népszava ennek kapcsán megjegyezte, az államkötvény marad az egyetlen opció, de a befektetési alapok is jó döntésnek minősülhetnek. Részvényekbe és részvényalapokba fektetni azonban szakértők szerint egyelőre nem érdemes.