Dollár
432,11 Ft
Euró
423,19 Ft
Font
482,06 Ft
Bitcoin
20,035 $

Megverték és eltörték az ujját egy újságírónak, mert nem volt hajlandó törölni a vakcina-interjúkat

Fotó: Faezeh Momeni
not image

Kornis Vivien

2021. május 21. - 22:24

Kegyetlen támadás áldozata lett egy újságírónő Iránban, amiért nem volt hajlandó törölni azokat az interjúkat, amelyeket egy teheráni oltóközpont személyzetével készített.

Az Iran News Wire szerint Faezeh Momeni az oltási eljárásokról szóló anyagon dolgozott, amikor a Beheshti Orvostudományi Egyetem védelmi ügynökségének ügynöke rátámadt, miután elhagyta az oltóközpontot. 

Soron kívül Nyerő Páros: Bíró Bea szerint Megyeri Csilla így se, úgyse lesz olyan szép, mint ő

Az ügynök először arra kérte, hogy törölje az összes interjút, de az újságíró ezt megtagadta, ekkor kezdte el bántalmazni az áldozatot, akinek törött ujját meg kellett műteni. 

Az egyetem védelmi ügynöksége szoros kapcsolatban áll az iráni hírszerzéssel, és az a feladata, hogy a rezsim akaratát teljesíttesse a kormányzati és oktatási intézményekben. Amikor tavaly januárban kitört a koronavírus-járvány az országban, a védelmi ügynökség megakadályozta, hogy a fertőzöttek száma és a halálesetekről szóló jelentések kiszivárogjanak a kórházakból. 

Iránban állítólag rengeteg szabálytalanság történik a koronavírus elleni védőoltások körül, néhány tisztviselő szerint az oltóanyagok nagy részét a feketepiacon értékesítik, dózisonként körülbelül 1000 dollárért. 

A délnyugat-ázsiai országban a lakosság nagy hányada még oltásra vár, nemrég kezdték el az idősek immunizálását. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Iránban eddig valamivel több mint 350 ezer ember kapta meg a koronavírus elleni védőoltás mindkét dózisát.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) adatai szerint Irán a legrosszabb 20 digitális ragadozók közé tartozik – a lista olyan vállalatokat és kormányokat foglal magába, amelyek digitális technológiákkal kémkednek az újságírók után és zaklatják a sajtó munkatársait, ezzel pedig veszélyeztetik a hírekhez és információkhoz való hozzáférés szabadságát. 

Az RSF sajtószabadság-indexén Irán 180 ország közül a 173. helyen szerepel. A rezsim nem retten el az újságírók megfélemlítésétől, önkényes letartóztatásától és tisztességtelen tárgyalásokon rájuk kiszabott hosszú börtönbüntetésektől.