Brutális drágulás jöhet a magyar strandokon, ennyibe kerülhet egy belépő

Fotó: A SHO Beach, Budapest egyetlen dunai strandja a Kopaszi gáton 2022. június 3-án. A mintegy 300 millió forintos beruházással készült strandon tavaly 3 ezer látogatót fogadtak, a jegybevételek 6 millió forintot tettek ki. Ez Budapest egyetlen olyan homokos strandja, ahol a Dunában lehet fürödni, ahol a vízminőséget rendszeresen ellenőrzik, a fürdőzők biztonságát úszómester és vízimentő szolgálja. MTI/Mónus Márton
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az áremelést az energiaárak megugrásával, valamint a bérköltségek emelkedésével indokolják.

A Magyar Fürdőszövetség szerint az elmúlt másfél évben nem emelhettek árat a járványhelyzet miatt, így jelenleg akár 20-25 százalékkal is drágulhatnak a strandbelépők árai, amelyekért 1000 forintot is elkérhetnek fejenként.

Június elsejével járt le az a kormányrendelet, amely tiltotta, hogy az önkormányzati cégek díjat emeljenek, ennek következtében szinte azonnal elindult a drágulás, hiszen a fürdők 95 százalékát ilyen vállalkozások üzemeltetik.

Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az elmúlt 2 évben számos olyan költségnövekedés volt, amelyet a cégek nem tudtak érvényesíteni, így Gyulán 2650 forintról 3200-ra emelkedett a felnőtt napijegy ára, amely az élménymedencét és a szaunahasználatot sem tartalmazza.

Az RTL Híradó beszámolója alapján múlt szerdán növelték az árakat Budapesten, így a Paskál fürdőbe egy 4 tagú család több mint 10 ezer forintért vehet jegyet hétvégén, amely 900 forintos emelkedés az eddigiekhez képest.

Hozzátették, hogy a budapesti strandokon a belépők 8,7, a bérletek 10-14 százalékkal növekedtek, viszont a Gellértbe ennél is drágábban, 20 százalékkal magasabb áron lehet csak bejutni, ahol 7600 forintba kerül egy felnőtt belépőjegy.

Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára hangsúlyozta, hogy ahol eddig még nem emeltek, ott a következő hetekben fognak, azonban egy jóval drasztikusabb, 5-10 vagy 20-25 százaléknál magasabb áremelésre is számíthatunk egyes jegytípusok esetében.