Brutálisan megvertek két újságírót a tálibok, mert a nők demonstrációiról tudósítottak

Fotó: Kabul, 2021. szeptember 3. Afgán nõk az iszlamista tálibok uralma alatti jogaikért tüntetnek Kabulban 2021. szeptember 3-án. Az elõzõ tálib uralom idején, 1996-2001 között az iszlám törvények voltak érvényben, amelyek erõsen korlátozták a nõk jogait. A tálibok augusztusban foglalták el Afganisztán legnagyobb részét, miután az Egyesült Államok vezette NATO-erõk kivonultak az országból, az utolsó amerikai katona augusztus 31-én távozott. MTI/AP/Wali Sabawoon
not image

Kornis Vivien

2021. szeptember 9. - 18:10

Négy órán keresztül, kábelek segítségével bántalmaztak brutálisan két újságírót Afganisztánban, mert a nők kabuli tiltakozásairól írtak.

Nemat Naqdi és Taqi Daryabi súlyos sérüléseiről felvételek is készültek, miután a dzsihadista erők szabadon bocsátották őket.

A két újságíró a kabuli székhelyű Etilaat-e Roz munkatársai, és a tálib erők által a nők és lányok sérelmére elkövetett jogsértések, jogfosztások elleni tiltakozásokról tudósítottak, amikor kedden letartóztatták őket. 

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint a két férfit Kabul egy rendőrőrsére szállították, ahol két külön cellába zárták őket, mielőtt kábelekkel kezdték kínozni az újságírókat.

A terrorszervezet szerdán bocsátotta őket szabadon, a két férfit pedig a közeli kórházban látták el az arcukon és a hátukon elszenvedett sérülések miatt.

Zaki Daryabi, a napilap főszerkesztője a Human Right Watchnak elmondta, hogy a lap két munkatársát négy órán keresztül bántalmazták folyamatosan, és a tálibok által elkövetett brutális kínzás közben legalább négy alkalommal eszméletüket vesztették. 

Zaki Daryabi arra szólította fel a médiaszervezeteket, hogy fogjanak össze az elfogadhatatlan kínzás ellen, a Talibán pedig vonja felelősségre az elkövetőket.

Khadim Karimit, az Etillaat-e Roz szerkesztőjét szintén letartóztatták alig néhány perccel azután, hogy megpróbált közbelépni és elérni a fiatal férfiak szabadon bocsátását. Karimit tíz tálib ököllel, lábbal, kábelekkel, csövekkel verte össze. A szerkesztő elmondta, attól tartott, a bántalmazást nem éli túl. 

“A tálib hatóságok azt ígérték, hogy hagyni fogják, hogy a sajtó tovább működjön, amíg “tiszteletben tartja a muszlim értékeket”, de egyre jobban akadályozzák az újságírókat abban, hogy a demonstrációkról tudósítsanak” – mondta el Patricia Gossman, a Human Rights Watch ázsiai szervezetének igazgatója.

A két újságíró sérüléseiről készült felvételek a The Sun cikkében, ide kattintva megtekinthetők.