Brutális árak a Balatonon: ennyibe kerül egy átlagos, egy hétig tartó nyaralás

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. július 29. - 16:05

Egy 4 fős családnak egy átlagos, háromcsillagos szállodában egy hétre közel félmillió forintba kerül a nyaralás, míg ugyanez az üdülés a horvát tengerparton 600 ezer forint lehet.

Az ATV Híradó beszámolójából kiderült, a pihenni vágyókat a folyamatosan emelkedő árak sem tartják vissza még úgy sem, hogy hét éjszaka egy átlagos hotelben nagyjából 445 ezer forintjába kerül egy családnak.

Tóth Balázs, a balatonlellei Jacht Klub ügyvezetője elmondta, júliusban robbant be igazán a szezon:

„A klasszikus főszezonról beszélünk, akkor nálunk 30 ezertől 90 ezer Ft-ig vannak kétágyas szobák és ebben a reggeli és a wellness-használat van benne. A szállások mind foglaltak már. Magas árban van, és én azt tudom mondani, hogy egy 4 csillagos félpanziós ellátással itt is 500 ezer forintot biztos, hogy ki kell fizetni egy négytagú család esetében egy hétnél.”

Csiszár Ágnes, a Vista Utazási Iroda szakértője hozzátette, az sem vigasztaló tényező, hogy az árak nemcsak a Balatonnál, hanem Horvátországban is jelentősen megemelkedtek az elmúlt hónapokban.

Drágulás talán abból kifolyólag lehet, hogy euró alapú az elszámolása a szállodáknak, illetve szálláshelyeknek Horvátországban, és ugye megemelkedett az euró-forint árfolyam. Tehát emiatt én azt mondom, hogy 10-05 százalékos drágulással lehet körülbelül számolni” – magyarázta.

Egy három csillagos szállodában egy 4 fős családnak, két 12 év alatti gyerekkel egy szoba reggelivel, a horvátországi Fiumében átlagosan 512 000 Ft-ba kerül egy hétre. Siófokon ennél valamivel kevesebbet, 462 000 Ft-ot kell fizetni.

A szállás mellett az útiköltséggel is számolni kell. Budapestről Fiuméig több autópályadíjat kell fizetni, így az 15 000 Ft-ba, míg a benzin oda-vissza 43 000 Ft-ba kerül. Siófokra, illetve vissza egy 10 napos autópályadíjjal és benzinköltséggel 11 000 Ft-ból lehet elutazni.

Szállással és utazással együtt egy 4 fős családnak Horvátországban 570 000 Ft kerül az egyhetes nyaralás, míg Siófokon ugyanez 473 000 Ft ért érhető el. A fenti összegben azonban nincs sem ebéd, sem vacsora, sem költőpénz.