Brutális antiszemitizmusra derült fény a német elithez tartozó egyetemi társaságban

not image

Nagy Noel

2021. március 1. - 00:04

Egy német egyetemi testvériség tagjairól súlyosan antiszemita esetek derültek ki, többek között az, hogy a náci birodalom időszakában használatos „Heil Hitler” köszöntéssel üdvözölték egymást.

A német Der Spiegel által folytatott oknyomozásból kiderült, hogy a Normannia nevű, Németországban igazán elitnek nevezhető egyetemi társaságnak van egy súlyosan sötét oldala: féktelen és könyörtelen antiszemitizmus, mely az ország történelmére tekintettel különösen érzékeny pontnak tekinthető.

A Normannia már ezen a téren korábban is okozott megbotránkoztatást, egészen pontosan egy 2020. augusztus 29-én történt eset során, amikor is egy házibulit tartottak az egyik tulajdonukban álló villában. Egy 25 éves fiatal akkor bevallotta, hogy vannak zsidó vallású ősei, melyre társai súlyosan megalázták, különböző antiszemita megjegyzéseket tettek és övvel kezdték ütlegelni.

Az eset a társaság Heidelbergi Egyetemi szárnyán történt, és az ennek kapcsán indult nyomozásnak – számos csúszást követően – az ígéret szerint március közepén lesz végleges eredménye. Az eset is összhangban van a német lap oknyomozásának eredményeivel, melynek során súlyos zsidógyűlöletet és Németország náci múltjának dicsőítését tárták fel.

A Normannia korábbi tagja, Karl Stockmann a lapnak elárulta, hogy körülbelül két évig volt a tagja a testvériségnek, azonban 2019. augusztusában ő is kilépett, annyira elege lett. Maga is sokat tartózkodott az antiszemita bűncselekménynek helyt adó Heidelbergi palotában, ami a testvériség egyik fő központjában tekinthető.

Beszámolója szerint meglehetősen visszataszítónak találta számos társának a viselkedését, mint mondta, meglehetősen bevett szokásnak minősült, hogy a testvériség tagjai nagyon berúgtak, miközben Hitler régi beszédeiről hallgattak felvételeket. Hozzátette: szinte nem volt olyan nap, amikor legalább egy valaki ne mondja azt neki, hogy „Heil Hitler”.

Stockmann beszámolója szerint a tavaly augusztusi incidens egyáltalán nem tekinthető elszigetelt esetnek, nem először fordult ilyen elő. Mint mesélte, amikor a Normannia tagja volt, a „zsidó” egyfajta szitokszónak számított, mintha csak valakit les***fejeztek volna, valamint kiemelte, melyik volt az egyik leggyakrabban használt kifejezés a palotán belül:

„Mi vagyunk Hitler emberei: akkor is és most is”

Habár az antiszemita támadást követően a Normannia országos szervezete felfüggesztette a Heidelbergi szárny működését, arra hivatkozva, hogy a „testvériség eszméivel teljes mértékben összeférhetetlen az antiszemitizmus”, Stockmann rámutatott, hogy a testvériségnek igencsak nagy szerepe volt a 19. század közepén alakult Deutsche Burschenschaft (DB) nevű párt létrehozatalában, melynek jelmondata a „Becsület, Szabadság, Haza” voltak.

„A testvériség tagjai úgy érzik, hogy egy elitnek a részei, ahol az élethosszig tartó hűség számít a legnagyobb erénynek. Az olyan egyetemi városokban, mint Heidelberg, nagyon fényűző villákban laknak, meglehetősen alacsony bérleti díjért. A korábbi tagokból álló hálózat pedig [a diploma megszerzése után] rögtön kész karrierlehetőségeket biztosítani a számukra”

mondta.

A még mindig csak 19 éves Stockmann elmondása szerint még 2017-ben vették fel a Normanniába, akkor még csak junior tagként. Nem véletlenül akadtak rá, ugyanis fiatalként a szélsőjobboldali AFD nevű német párt ifjúsági tagozatának tagja volt, ahol felfedezte őt a testvériség.

Elmondása szerint 2019. januárjában lépett ki a Normanniából, azt követően, hogy a társaság részt vett egy baloldali fiatalokat tömörítő központ megtámadásában, Mannheimben, ahol sérüléseket szenvedett és még bíróság elé is állították. Stockmannban ekkor változott meg valami:

„Ezt követően elkezdtem gondolkodni. Nem akartam az egész életemet tönkretenni, végső soron még mindig nagyon fiatal vagyok”

A tavalyi augusztusi támadás kapcsán jelenleg kilenc férfi és egy nő kapcsán nyomoznak, hogy milyen szerepet vállaltak a támadásban. Egy másik szemtanú, akik végignézte a zsidó vallású áldozat bántalmazását, szintén a bíróság elé fog állni, hogy a történtekről beszámoljon.