Az oroszországi halálos áldozatok száma már az afganisztáni háborúhoz hasonló

Fotó: Mentőalakulatok dolgoznak, miután két nagy erejű robbanás rázta meg az ukrán fővárost, Kijevet 2022. április 28-án. Vitalij Klicsko kijevi polgármester közlése szerint az orosz erők rakétatámadást hajtottak végre. Az egyik rakéta egy pontosabban meg nem nevezett objektumot, a másik a mellette lévő lakóépületet találta el. Ezen a napon António Guterres ENSZ-főtitkár hivatalos látogatáson Kijevben tartózkodott. MTI/AP/Efrem Lukackij
not image

Koós Alexandra

2022. május 23. - 09:13

A jelentés szerint több tényező járult hozzá a magas áldozati arányhoz, amely által az orosz közvélemény „érzékenynek bizonyult az elszenvedett veszteségekre”.

A brit védelmi minisztérium legújabb jelentéséből kiderül, miszerint az ukrajnai invázió kezdetétől Oroszországnak hasonló mértékű halálos áldozatokkal kellett számolnia, mint a Szovjetuniónak a kilenc évig tartó afganisztáni háborúja során.

Állításuk szerint a „gyenge, alacsony szintű taktika, a korlátozott légi fedezet, a rugalmasság hiánya”, valamint a „kudarcok felerősítésére és a hibák megismétlésére felkészülő” parancsnoki megközelítés kombinációja vezetett végül a magas áldozati arányhoz.

Ezáltal az orosz közvélemény a múltban „érzékenynek bizonyult a választott háborúk során elszenvedett veszteségekre” – derül ki a The Guardian beszámolójából.

Mindezt azzal igazolták, hogy az eddigi beszámolók szerint a donbászi offenzíva áldozatainak száma egyre növekszik, s ahogy az erre mutató tények egyre nyilvánvalóbbá válnak, a közvélemény háborúval szembeni elégedetlensége is fokozódik, amelynek minél inkább hangot fognak adni.