Az oroszok már lakott területeken is hajlandók tüzérséget bevetni

Fotó: Pixabay
not image

Koós Alexandra

2022. május 17. - 23:29

Úgy vélik, Moszkva a következő hetekben még inkább a tüzérség felhasználására támaszkodik majd a Donbászban, miközben „megpróbálja visszanyerni a lendületet” az előrenyomulásban.

A brit védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési jelentéséből kiderül, miszerint az orosz csapatok által Kijevtől északra hagyott károk mértéke azt mutatja, az ellenség lakott területeken is hajlandó tüzérséget bevetni.

A fővárostól északra elhelyezkedő Csernyihivben a becslések szerint közel 3500 épületet romboltak le vagy rongáltak meg korábban, amikor az orosz erők Kijev irányában nyomultak előre, a károk 80 százaléka pedig lakóépületekben keletkezett.

Kiemelték, mindez jól ábrázolja, hogy Oroszország kész tüzérséget is bevetni a lakott területekkel szemben, „minimális figyelmet fordítva a megkülönböztetésre vagy az arányosságra”, emellett valószínűnek tartják, hogy ennek több oka is lehet.

Egyrészt úgy vélik, Oroszország azért folyamodott egyre inkább a „válogatás nélküli” tüzérségi bombázáshoz, mert korlátozott azon képessége, amelyekkel a célpontokat hatékonyan és pontosan tudja felderíteni – számolt be a The Guardian.

Másrészt nem voltak hajlandók kockáztatni, hogy a harci repülőgépek „rutinszerűen” repüljenek a saját frontvonalaikon túlra, ám a minisztérium mindemellett valószínűnek tartja, hogy az oroszok továbbra is nagymértékben támaszkodnak majd a tömeges tüzérségi csapásokra, miközben „megpróbálják visszanyerni a lendületet” a donbászi előrenyomulásban.