Brit tudósok szerint egészen biztosan jön majd egy olyan variáns, ami ellen nem véd a vakcina

Fotó: Budapest, 2021. augusztus 1. Dobák András, a kerületi szakrendelõ fõigazgatója beadni készül a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztetõ adagját az idõsotthon egyik lakójának a Humán Szolgáltatások Igazgatósága Simon Bolivár sétányi Gondozási Részlegében, Csepelen 2021. augusztus 1-jén. MTI/Máthé Zoltán
not image

Kornis Vivien

2021. augusztus 2. - 07:02

Az Egyesült Királyság kormányának hivatalos tudományos tanácsadói csoportja által publikált elemzés szerint a szakértők “majdnem teljesen biztosak benne”, hogy fel fog bukkanni egy olyan SARS-CoV-2 variáns, amely ellen teljesen hatástalanok az oltóanyagok.

A CNN beszámolója szerint a brit akadémikusok analízise egyelőre nem esett át elbíráláson, a kutatásuk korai eredménye pusztán elméleti, és nem nyújt bizonyítékot arra, hogy jelenleg terjedne ilyen variáns. 

A dokumentum szerint a kutatók úgy gondolják, hogy mivel a vírus felszámolása “valószínűtlen”, “magabiztosan állítják”, hogy újabb és újabb variánsok, mutációk fognak felbukkanni. Állításuk szerint “majdnem biztos”, hogy ezek között a variánsok között lesz olyan, amely hatékonyan kicselezi a jelenlegi oltóanyagok által biztosított védelmet.

Javaslatuk szerint a koronavírus terjedésének lehető legkisebbre csökkentése szükséges ahhoz, hogy annak az esélye is csökkenjen, hogy új, vakcinarezisztens variáns bukkan fel. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az újabb oltóanyagok fejlesztésére való összpontosítás segíthet csökkenteni a kórházak túlterheltségét és a súlyos megbetegedések számát.

A szakértők hangsúlyozták, hogy az elmúlt hónapokban felbukkanó variánsok közül néhány ellenállóbb a védőoltások által biztosított immunválasszal szemben, de egyik sem tudja azt teljes mértékben megkerülni.

Figyelmeztettek azonban, hogy ezek a variánsok még azelőtt jöttek létre, hogy megkezdődött a széleskörű, globális oltási program, és ahogy nő az átoltottsági arány, nő a vakcinarezisztens változatok felbukkanásának, és azok fertőzőképessége fejlődésének lehetősége.