Brit miniszterelnök: az új vírustörzs halálosabb lehet, mint a korábbiak

London, 2021. január 22. Az Európai Unió küldöttsége irodájának otthont adó Európa-ház Londonban 2021. január 22-én. A brit kormány nem adja meg a Nagy-Britannia EU-ból történõ kiválása utáni elsõ európai uniós nagykövetnek, Joao Vale de Almeidának a teljes diplomáciai státuszt arra hivatkozva, hogy az EU egy nemzetközi szervezet, nem pedig ország. MTI/AP/Alastair Grant
not image

Nagy Noel

2021.január.22 - 19:19

Boris Johnson, Nagy-Britannia miniszterelnöke bejelentette, hogy a nemrégiben felbukkant, mutálódott új koronavírus-törzs halálosabbnak tűnik, mint ahogyan azt korábban gondolták volna a szakértők.

Johnson rögtön hozzátette: egyelőre továbbra is bizonytalanság van a számok kapcsán, és várhatóan a koronavírus-vakcinák az új vírustörzs ellen is hatásosak lesznek – idézte a BBC. Az adatokat különböző matematikai modellek számítása alapján kapták meg, amelyekkel az új és a régi vírustörzs adatait hasonlították össze.

„Azon felül, hogy gyorsabban képes terjedni, az adatok azt mutatják, hogy az új vírustörzs – melyet Délkelet-Angliában és Londonban azonosítottak legelőször – magasabb halálozási rátával azonosítható. Ez nagyrészt az új variáns hatása, és az egészségügyi ellátórendszer emiatt óriási nyomás alatt van jelenleg”

mondta Johnson egy sajtótájékoztatón.

Sir Patrick Vallance, a kormány legfőbb tudományos tanácsadója ugyanakkor elmondta a feltételezés kapcsán, hogy egyelőre nem kellően erősek az adatok ahhoz, hogy ezt egyértelműen ki lehessen jelenteni. Vallance elmondta:

„Nem győzi elégszer hangsúlyozni, hogy nagyon sok bizonytalanság van jelenleg az adatok körül, és továbbra is magas fokú precizitással kell elemezni a számokat, hogy biztosak legyünk a kijelentésben. Értelemszerűen nagy aggodalmat okoz, hogy növekedett a halálozási ráta, mint ahogyan az is, hogy a terjedés sebessége is megugrott”

A jelenleg rendelkezésre álló adatelemzések szerint az új, mutálódott koronavírus-törzs 30-70 százalékkal terjed gyorsabban, mint a korábbi koronavírus-törzsek, és mintegy 30 százalékkal lehet magasabb a halálozási rátája is.

Az új variáns legelőször szeptemberben azonosították az angliai Kentben, azóta pedig ez a vírustörzs felel a brit és az észak-ír koronavírus-fertőzések döntő többségéért. A variáns a határt is átlépte, és jelenleg mintegy 50 országban fertőzött már meg betegeket.