Dollár
424,44 Ft
Euró
413,17 Ft
Font
461,99 Ft
Bitcoin
19,516 $

Brit miniszter: “Oroszország nyilvánvalóan nem tartja be a katonai átláthatóságra vonatkozó kötelezettségvállalásait”

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Olaf Scholz német kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatóján a moszkvai Kremlben 2022. február 15-én. MTI/AP/Kreml/Szputnyik/Pool/Szergej Gunyejev
not image

Borbély Fanni

2022. február 17. - 18:56

James Cleverly brit külügyminiszter kijelentette, nyilvánvaló, hogy Oroszország nem tartja be a katonai átláthatóságra vonatkozó kötelezettségvállalásait.

A brit miniszter az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt szólalt fel, és kijelentette, az egész világ saját szemével láthatja, hogy “Oroszország telepítette az Ukrajna lerohanásához szükséges erőket, és most már bevetésre készen áll”.

Az orosz katonák visszavonásáról szóló orosz retorika kapcsán pedig közölte, “túlságosan is világos, hogy a heves ellenkezés hamis, és az orosz haderőépítés folytatódik”.

Úgy folytatta, Oroszország akcióinak célja egyértelműen a megfélemlítés, és a fenyegetés arra vonatkozóan, hogy destabilizálják Ukrajnát, ez pedig annyira nyilvánvaló, hogy a Nyugat is tudja, Oroszország is tudja, sőt, az egész nemzetközi közösség számára teljes mértékben nyilvánvaló.

Közölte, ha Oroszország valóban komolyan gondolja a diplomáciai megoldást, akkor ténylegesen meg kell jelennie a diplomáciai találkozókon, és el kell köteleznie magát az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) értelmes tárgyalásai mellett – utalva ezzel arra, hogy szerdán sem jelentek meg és pénteken sem terveznek megjelenni.

(Guardian)