Pazarul fest a brit légierő legújabb vadászgépe

BAE Systems
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 3. - 13:54

A Tempest hatodik generációs vadászgépét a BAE Systems nevű cég tervezheti meg, a kormánytól erre potom 250 millió font támogatást kaptak.

A légierő fejlesztésének apropóján a brit kormány komoly pénzügyi támogatást nyújtott át a BAE Systems vállaltnak, akik a MOD-dal, a Leonardo UK-val, az MBDA UK-val és a Rollse-Royce-szal együtt egy trilaterális, olasz és svéd szerződést követően megalkothatják minden idők legkorszerűbb vadászgépét.

A 2035-ben forgalomba álló repülőgép a Typhoon Eurofighterrel és a Lockheed Martin F-5 Lightning II Joint Strike Fighterrel együtt azzal a céllal készülhet, hogy a szigetországban lecseréljék és korszerűsítsék a teljes flottát 2040-ig.

Az új megállapodás értelmében a konzorcium olyan eszközöket és technikákat hozhat létre, melyekkel elősegíthetik a jövőbeni gépek tervezését, illetve a képességeik finomhangolását.

A dupla erőforrással és delta-szárnnyal ellátott Tempest mesterséges intelligencia által is irányítható lesz, így önjáró, teljesen autonóm üzemmód bekapcsolása mellett a pilóta helyett elvégezheti a különböző küldetéseket, ehhez elég lesz csupán az irányítótoronyból leadni a parancsokat.

A Tempest fegyverek terén is óriási előrelépés a jelenlegi repülőgépekhez viszonyítva, képes ugyanis hiperszonikus rakétákat, nagyobb drónokat, és akár lézerlövegeket is magával vinni a missziókra.