Dollár
395,18 Ft
Euró
408,17 Ft
Font
473,67 Ft
Bitcoin
16,421 $

A brit kormány megakadályozná, hogy Kínába toborozzák a volt brit katonai pilótákat

Bemutatják a kínai légierõ új, Csengtu J-20 típusú lopakodó harci repülõgépét az Airshow China nemzetközi hadiipari légibemutatón a kínai Kuangtung tartománybeli Csuhajban 2016. november 1-jén. (MTI/EPA/YhC)
not image

Borbély Fanni

2022. október 19. - 05:28

Miután Kína igen masszív pilótahiánnyal küzd, minden lehetőséget megpróbálnak megragadni, hogy a legjobb szakembereket toborozzák, és nem vetik el annak a lehetőségét sem, hogy volt brit katonai pilótákat vegyenek fel, ám ezt a brit kormány nem nézi jó szemmel.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Kína jelenleg azzal a problémával küzd, hogy nincs elegendő pilótája, akik alkalmasak lennének a repülőgép-hordozókon található vadászgépek vezetésére, így nagy valószínűséggel arra kényszerül a kínai haditengerészet, hogy felgyorsítsa a pilótaképzési programot.

A Népi Felszabadító Hadsereg Haditengerészete (PLAN) egyre nehezebben tudja kielégíteni a megnövekedett keresletet a képzett pilóták iránt, akik a repülőgép-hordozókra speciálisan gyártott J-15 típusú vadászrepülőgépeket működtetnék.

A CNA beszámolója szerint a brit kormány kedden közölte, hogy “határozott lépéseket tesz” annak érdekében, hogy megakadályozza a kínai toborzást, miután kiderült, hogy a brit légierő egykori és jelenleg is szolgálatot teljesítő kollégáit akarják toborozni a kínai katonai személyzet bővítésére.

Noha a brit katonai állomány relatíve gyakran vesz részt külföldi hadseregekkel szervezett, közös kiképzési gyakorlatokon, a volt brit pilóták összejátszása Kínával a brit kormány szerint “a globális biztonságot fenyegető első számú kockázat” és ezzel együtt komoly aggodalomra ad okot.

A brit védelmi minisztérium szóvivője az AFP-nek nyilatkozva úgy fogalmazott:

“Határozott lépéseket teszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk azokat a kínai toborzóprogramokat, melyek a brit fegyveres erők jelenleg is szolgálatot teljesítő és volt pilótáit akarják toborozni a kínai Népi Felszabadító Hadsereg személyzetének kiképzésére.”