Az Egyesült Királyság kudarcot vallott – túl későn reagált a világjárványra

Fotó: MTI/EPA/Brit parlament/Jessica Taylor
not image

Borbély Fanni

2021. október 13. - 18:52

Az Egyesült Királyság korai koronavírus elleni válasza kudarcot vallott, és az ország “jelentősen rosszabbul teljesített a járvány okozta halálesetek tekintetében, mint sok más ország” – írja az Anadolu Agency egy pártközi parlamenti bizottság jelentésére hivatkozva.

A fertőzés általi “nyájimmunitás” megközelítése, amelyet a tudósok támogattak az ország legsúlyosabb egészségügyi válságának első napjaiban, békeidőben, az első zárlat bevezetésének késedelméhez vezetett, ami sok emberéletbe került az Egyesült Királyságban – áll a jelentésben.

Az ország vakcinázási programja azonban az egyik leghatékonyabb volt Európában, bár a koronavírus halálos áldozatainak száma meghaladja a 150 ezret – áll az Egészségügyi és Szociális Bizottság jelentésében. Ez volt “az egyik leghatékonyabb kezdeményezés az Egyesült Királyság történetében”.

A bizottság elnökei, Jeremy Hunt és Greg Clark, mindketten konzervatív parlamenti képviselők, azt mondták, hogy a világjárvány természete miatt “lehetetlen volt mindent jól csinálni”.

“Az Egyesült Királyság néhány nagy eredményt néhány nagy hibával kombinált. Létfontosságú, hogy mindkettőből tanuljunk”

– mondták.

Az Egyesült Királyság kormánya március 23-án hirdette meg az első zárlatot, jóval később, mint néhány más európai ország, és a fertőzéssel szembeni védettségi cél érdekében késleltette azt. A folyamatosan emelkedő halálesetek száma azonban arra kényszerítette az országot, hogy zárlatot rendeljen el.

A jelentés szerint a megközelítést egy influenzajárvány kezelésére alapozták, és a kormány vezető egészségügyi tudósainak tanácsain alapult. A politika “fokozatos megközelítést” alkalmazott a társadalmi távolságtartás, az elszigetelés és a zárlatok tekintetében. A jelentés hozzátette, hogy ez “szándékos politika” volt, amelyről mostanra bebizonyosodott, hogy “helytelen” volt, és magasabb halálozási arányhoz vezetett – írja a Bernama.

A képviselők jelentése szerint az első hullám során idősek ezrei vesztették életüket idősotthonokban, és ez azt mutatta, hogy “a szociális ellátás a világjárvány korai szakaszában kevésbé volt hangsúlyos a kormányzatban”. A kórházakból a gondozóotthonokba elbocsátott személyek vizsgálatának mellőzésével kapcsolatos politika kudarcot vallott, ami sok halálesethez vezetett – tette hozzá a jelentés.