Az Egyesült Királyság nem tervez dél-kínai-tengeri konfrontációt a pekingi figyelmeztetés után sem

Fotó: Royal Navy
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 2. - 03:40

Az Egyesült Királyság kijelentette, hogy nem tervez tengeri konfrontációt Kínával a Dél-kínai-tengeren, és hogy a legközvetlenebb útvonalon kívánja átküldeni hajóit Szingapúrból a Fülöp-szigeteki tengerre, a vitatott vizeken.

A hűvös hangvételű üzenet néhány órával azután hangzott el, hogy a kínai hadsereg és az állami média figyelmeztette az Egyesült Királyságot, mivel a Queen Elizabeth királyi haditengerészeti repülőgép-hordozó által vezetett csoport a várakozások szerint határozottabb bevetésre készül.

Brit védelmi források szerint a HMS Queen Elizabeth “több tíz mérföldre” fog elhajózni a Kína által követelt, vitatott Spratly- és Paracel-szigetektől. A repülőgép-hordozó és a szövetséges hajók a hét elején léptek be a Dél-kínai-tengerre, és várhatóan szombat végéig elhagyják azt.

Úgy tudni, nem áll szándékukban megismételni a júniusi esetet, mikor a HMS Defender a Krím partjainál lévő vitatott vizeken hajózott át, ami oda vezetett, hogy a hadihajót az orosz parti őrség követte, és alacsonyan repülő repülő repülőgépek zúgtak körülötte figyelmeztetésképpen.

Ehelyett a Queen Elizabeth és kísérőhajói az Egyesült Államokkal, Ausztráliával, Franciaországgal és Japánnal együtt gyakorlaton vesznek részt a Fülöp-szigeteki tengeren, egy Peking ellen irányuló multinacionális erődemonstráció keretében.

A Guardian forrása szerint ezek a gyakorlatok magukban foglalhatják a brit hadihajók látogatását a Kína által is követelt japán Szenkaku-szigetekre a Kelet-kínai-tengeren, az Egyesült Királyság azon törekvésének részeként, hogy megerősítse a Brexit utáni kapcsolatát Tokióval.