Brit jótékonysági szervezet: a vesebetegség közegészségügyi vészhelyzetté válhat

Fotó: Unsplash/Robina Weermeijer
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A brit Egészségügyi és Szociális Minisztérium szóvivője szerint a kormány „elkötelezett” a vesebetegségben szenvedő betegek számára nyújtott szolgáltatások javítása mellett, ám a jótékonysági szervezet szerint a jelenlegi támogatás nem elég.

A Sky News jelentése szerint egy jótékonysági szervezet kongatta meg a vészharangot az Egyesült Királyságban a vesebetegek ellátása kapcsán: figyelmeztettek, amennyiben nem érkezik több kormányzati finanszírozás, úgy a vesebetegség közegészségügyi vészhelyzetté válhat az országban.

Soron kívül A földrengés nyomán vulkánkitöréstől tartanak Nápoly közelében

A Kidney Research UK által kiadott friss jelentés szerint a betegség már most évi 7 milliárd fontba kerül az Egyesült Királyság gazdaságának, ez az összeg pedig a következő évtizedekben 13,9 milliárd fontra emelkedhet, amennyiben a kormány nem hoz megfelelő intézkedéseket financiális téren.

Azt írják, a legfőbb tényező, mely növelheti a költségeket, a a dialízis iránti kereslet növekedése, mely a veseelégtelenségben szenvedő betegek számára létfontosságú kezelés. Becsléseik szerint jelenleg több mint 7 millió ember él krónikus vesebetegséggel az Egyesült Királyságban.

Ugyanakkor figyelmeztettek, ez a szám tovább emelkedhet, mivel a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők és a túlsúlyosak vannak kitéve a legnagyobb veszélynek. A jótékonysági szervezet azt szeretné, ha a kormány éves szinten 50 millió fontot fordítana a vesebetegségekkel kapcsolatos kutatásokra, rámutatva, hogy a kormány 2021-22-ben mindössze 17,7 millió fontot szánt a kutatásokra.

A Kidney Research UK szerint ha a kormány növelné a finanszírozást, úgy a pénzt jobb megelőzési stratégiák és kezelési lehetőségek kidolgozására, valamint a korábbi diagnózisra lehetne fordítani. Sandra Currie vezérigazgató alátámasztva a szervezet állításait, rámutatott:

„A vesebetegség nem gyógyítható, a transzplantáció nem tart egy életen át, a dialízisre szoruló betegek pedig hetente több órányi kimerítő kezeléssel néznek szembe, ami elszakítja őket szeretteiktől és megnehezíti a munkavégzést is. Tudjuk, hogy a vesebetegség növekedésének és az egészségügyi rendszerre, a gazdaságra és a betegekre nehezedő növekvő terhek megfékezésének egyetlen reménye a jobb megelőzési stratégia, a korábbi diagnózis és a jobb kezelési lehetőségek, és mindezek ellenére a vesebetegség még csak nem is szerepel az NHS hosszú távú stratégiai terveiben.”