Dollár
394,92 Ft
Euró
416,92 Ft
Font
483,49 Ft
Bitcoin
17,257 $

A britek nem térnek vissza az „ellenőrizetlen bevándorláshoz“

Fotó: A szakképzett munkaerõ hiánya miatt tiltakoznak sertésmaszkot viselõ húsipari dolgozók a Konzervatív Párt éves konferenciájának otthont adó Manchesterben 2021. október 4-én. (MTI/EPA/Neil Hall)
Külföld
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Boris Johnson brit miniszterelnök vasárnap kijelentette, hogy nem tér vissza az „ellenőrizetlen bevándorláshoz“ az üzemanyag-, gáz- és karácsonyi élelmiszer-válság megoldása érdekében, és azt sugallta, hogy az ilyen terhek a Brexit utáni alkalmazkodási időszak részét képezik.

A Konzervatív Párt konferenciájának kezdetén Johnson ismét kénytelen volt megvédeni kormányát az üzemanyag-hiány miatt, miközben a kiskereskedők karácsonyi hiányra figyelmeztetnek, a gázszolgáltatók pedig a nagykereskedelmi árak megugrásával küzdenek.

Soron kívül Közel a megállapodás, 15%-kal emelkedhet a minimálbér jövőre

A brit vezető arra szerette volna felhasználni a konferenciát, hogy a több mint 18 hónapos COVID-időszakot lezárja, és újra a 2019-es választási ígéreteire összpontosítson, a regionális egyenlőtlenségek, a bűnözés és a szociális ellátás kezelésére, azonban kilenc hónappal azután, hogy Nagy-Britannia befejezte kilépését az Európai Unióból, bekövetkezett a hatása a Brexitnek, amelyről Boris Johnson azt mondta, hogy az országnak szabadságot ad a gazdaság jobb alakítására.

„Az országunk számára nem az a megoldás, hogy kontrollálatlanul engedjük az illegális bevándorlást, és beengedjük a nagyszámú embert, hogy munkát vállaljon. Tehát nem fogok visszatérni az alacsony bérek és az alacsony képzettségűek modelljéhez, amelyet az ellenőrizetlen bevándorlás támogat“

– mondta.

Hozzátette, hogy az emberek 2016-ban és 2019-ben is a változásra szavaztak: az alacsony bérek, az alacsony képzettség és a krónikusan alacsony termelékenységre épülő, tönkrement modellnek a megszüntetésére szavaztak, ők pedig megkezdték a folyamatot, hogy eltávolodjanak ettől – írja a Reuters

„Lesz egy kiigazítási időszak, de szerintem ez az, amit látnunk kell“

– emelte ki a miniszterelnök.

De bár a kormány több ezer ideiglenes vízumot tervez kiadni külföldi teherautó-sofőrök és baromfimunkások számára, Johnson szavai egyértelműek: nem fogja megnyitni a bevándorlás csapjait.

A Konzervatív Párt elnöke, Oliver Dowden elmondta, hogy a kormány intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy általánosságban több teherautó-sofőrt vegyenek fel, és hogy a kormány megkezdte a katonai tartálykocsik személyzetének képzését, hogy hétfőn újraindulhassanak az üzemanyag-szállítások.

„Biztosítani fogjuk, hogy az emberek megkapják a pulykát karácsonyra, és tudom, hogy George Eustice környezetvédelmi miniszter számára ez abszolút a lista élén áll“

– mondta Dowden. 

Ezzel szemben a kormány üzenete az volt, hogy a vállalkozásoknak fel kell lépniük az ellátási lánc problémáinak megoldása érdekében, és magasabb bérekkel több brit munkavállalót kell elcsábítaniuk.

„Nem hiszek a parancsuralmi gazdaságban, így nem hiszem, hogy a miniszterelnök felelős azért, ami a boltokban van. Ezért van nálunk a szabad piacgazdaság. Biztos vagyok benne, hogy az áruk be fognak kerülni a boltjainkba“

– tette hozzá Liz Truss külügyminiszter.

Boris Johnson reményei ellenére, aki azt hitte, hogy a manchesteri konferencia az újrakezdésről fog szólni, beárnyékolták a válságok és a kritikák.

Johnson azért is tűz alá kerülhet, mert szakított a konzervatívok hagyományos álláspontjával, miszerint ők az alacsony adók pártja, miután az egészségügyi és szociális ellátási ágazat megsegítésére megemelte azok egy részét.

„Természetesen nem akarunk adót emelni, de amit nem fogunk tenni, az az, hogy felelőtlenül bánunk az államháztartással“

– mondta.