A boltok polcai üresek, az emberek pánikvásárlásba kezdenek – mi lesz így a boltokkal?

Fotó: Unsplash/John Cameron
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 26. - 18:01

Az élelmiszeripari szervezetek arra sürgetik a brit kormányt, hogy egy új, 12 hónapos vízumot vezessenek be annak érdekében, hogy több tengerentúli munkavállaló menjen az országba.

A mezőgazdasági és élelmiszeripari szervezetek pánikvásárlásokra és a szupermarketek üres polcaira figyelmeztettek és sürgették a kormányt, hogy kezelje a munkaerőhiányt. A szervezetek szerint a vállalatoknak engedélyt kell adni arra, hogy több tengerentúli munkavállalót alkalmazhassanak, hogy enyhítsék a hiányt, és biztosítsák, hogy elegendő élelmiszert tudjanak betakarítani, feldolgozni és a boltokba szállítani.

A National Farmers’ Union (NFU) által Boris Johnsonhoz intézett nyílt levélben 12 élelmiszer- és italszakmai csoport azt írta, hogy az élelmiszer- és mezőgazdasági ágazat “pengeélen táncol” a teljes ellátási láncban tapasztalható “bénító” munkaerőhiány miatt. Arra kérték a kormányt, hogy vezessen be egy új “Covid Recovery” vízumot, amely lehetővé tenné a cégek számára, hogy több külföldi munkavállalót alkalmazzanak az országban, és kezeljék az ágazatban keletkezett munkaerőhiányt.

“Enélkül még több polc fog kiürülni, és a fogyasztók ismét pánikszerűen vásárolnak majd, hogy megpróbálják átvészelni a telet. Ezért van szükségünk sürgős kötelezettségvállalásra Önöktől, hogy lehetővé tegyék az iparág számára, hogy a következő 12 hónapban az Egyesült Királyságon kívülről toborozzanak munkavállalókat, hogy átvészeljük a telet, és segítsenek megmenteni a karácsonyt”

– áll a levélben.

Az új vízum csak 12 hónapra szólna, és rövid távú sürgősségi választ jelentene a munkaerőhiányra, amely miatt számos üzlet és étterem nem tudta feltölteni a polcait. Amellett, hogy a nagy márkák, köztük a McDonald’s is küzd, hogy minden termékük elérhető legyen, a földeken is munkaerőhiány van, ami azt jelenti, hogy több tonna ehető élelmiszer megy veszendőbe.

“Ez egy paródia, hogy ez párhuzamosan történik azzal, hogy az Egyesült Királyságban az élelmiszertermelők tökéletesen ehető élelmiszereket dobnak ki, mivel azokat vagy nem lehet leszedni, csomagolni, feldolgozni vagy a végfogyasztóhoz szállítani.

Minden nap újabb és újabb példák jelennek meg az élelmiszerpazarlásra az egész ágazatban, a csirkétől a sertéshúsig, a gyümölcs- és zöldségfélékig, a tejtermékekig és sok más termékig. Az élelmiszer ott van, de emberek kellenek hozzá, hogy eljusson a fogyasztókhoz”

– mondta Minette Batters, az NFU vezetője.

A levélben követelik továbbá a brit gazdaságok számára a szezonális munkavállalók rendszerének tartós kiterjesztését, valamint annak hivatalos felülvizsgálatát, hogy milyen hatással volt az élelmiszerágazatra a szabad mozgás megszüntetése az ország EU-ból való kilépésével. A kormány szóvivője azonban ragaszkodott ahhoz, hogy az Egyesült Királyság még mindig “rendkívül rugalmas élelmiszer-ellátási lánccal” rendelkezik, amely képes megbirkózni az utóbbi idők “példátlan kihívásaival” – írja az Independent.