Breivik, a norvég tömeggyilkos náci karlendítéssel érkezett meg a bíróság elé

Fotó: A 2011. július 22-i norvégiai terrortámadások miatt huszonegy éves börtönbüntetését töltő Anders Behring Breivik náci köszöntésre lendíti karját a skieni börtön bírósági tárgyalótermében 2022. január 18-án. A 77 ember meggyilkolásáért elítélt norvég szélsőjobboldali Breivik bírósági meghallgatása a mai napon kezdődik, miután több mint tízévi börtön után a szabadon bocsátásáért folyamodott. MTI/EPA/Pool/NTB
not image

Takács Petra

2022. január 18. - 17:06

A 42 éves Anders Behring Breivik náci karlendítést prezentált a bíróság előtt kedden, majd egy norvég neonáci mozgalom vezetőjeként mutatta be magát, ami a szabadon engedése miatt indult volna.

Breiviket 10 évvel ezelőtt ítélték 21 év börtönre, amiért 2011-ben tömegmészárlást rendezett Norvégiában, ahol egy autóba rejtett pokolgéppel megölt nyolc embert Oslóban, majd másfél órával később egy gépfegyverrel összesen 69, többségében tinédzsert gyilkolt meg Utøya szigetén.

A norvég törvények szerint kiszabható maximális büntetést kapta egy olyan záradékkal, amely szerint határozatlan ideig fogva tarthatják, ha továbbra is veszélyesnek tekintik a társadalomra, azonban a záradék azt a lehetőséget is magában foglalja, hogy tíz év elteltével feltételes szabadlábra helyezést kérhet, amit meg is kaphat, ha jó magaviseletet tanúsít.

Emiatt került sor Breivik meghallgatására, ahol a náci karlendítéssel együtt, zakójára és táskájára tűzve egy fehérek felsőbbrendűségét hirdető jelmondatot tűzött, valamint egy táblát is a magasba tartott, melyen ugyanez a felirat volt olvasható, továbbá egy norvég neonáci mozgalom vezetőjeként mutatta be magát – jelentette a Telex.

Az AP amerikai hírügynökség szerint ezen megnyilvánulásával máris azt sugallta, hogy a meghallgatást a fehérek felsőbbrendűségéről szóló nézeteinek ismertetésére fogja felhasználni, nem pedig arra, hogy kérje a szabadlábra helyezését.

Kommandósokkal erősíti a határt a világ egyik legerősebb hadserege Ukrajnában

Az áldozatok hozzátartozói tartottak attól, hogy hasonló esetre fog sikerülni, illetve mi történhet akkor, ha mégis szabadon engedik, azonban a szakértők szerint éppen emiatt kizárttá vált ennek lehetősége, hiszen az illetékes ügyészség a meghallgatás előtt a férfi börtönben tartását indítványozta.