Dollár
424,06 Ft
Euró
412,89 Ft
Font
461,74 Ft
Bitcoin
19,535 $

Már november elején terjedhetett az omikron-variáns

Védõruhát viselõ utasok érkeznek a szöuli Incshon nemzetközi repülõtéren 2021. november 29-én. A dél-koreai egészségügyi hatóságok beutazási tilalmat rendeltek el nyolc afrikai országból, hogy megakadályozzák az új típusú koronavírus Dél-Afrikából származó, omikron variánsának bejutását. MTI/EPA/YNA/Yonhap
not image

Nagy Noel

2021. november 30. - 18:15

Mindössze múlt héten látott napvilágot az aggasztó hír, miszerint egy új, legalább 50 mutációval rendelkező variánst fedeztek fel.

A variánst dél-afrikai tudósoknak sikerült beazonosítani, amely előbb a B.1.1.529, majd az omikrón nevet kapta. Egyelőre vizsgálják, hogy ez a sok mutáció mennyiben alakítja át a vírus viselkedését, hogy vajon jobban elkerüli-e a vakcinákat vagy fertőzőbb-e.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

Habár csak múlt héten érkezett róla bejelentés, már számos országban felfedezték a variánst, köztük Hollandiában, Nagy-Britanniában és Hongkongban is. Ez nem a gyors terjedésre utal feltétlen, hanem arra, hogy már korábban elkezdhetett terjedni.

Erre pedig a Dél-Afrikával szomszédos Botswanában találtak is bizonyítékot – írja a My Joy Online. Egy Botswanába érkező diplomáciai küldöttség tagjainak még november 11-én lett pozitív a tesztje és a helyi tudósok a génszekvenálást követően azonosították, hogy a fertőzések mögött bizony az omikron-variáns áll.

Ebből kifolyólag egyértelműen megállapítható, hogy valamikor november elején kezdhetett el terjedni a legújabb variáns, ekkor már Botswanában biztosan jelen volt. Egyelőre az omikron „zéró pácienséről” nem tudni, előzetes feltételezések szerint egy HIV-fertőzöttben vagy egy más fertőző betegséggel küzdőben mutálódhatott ennyit a vírus.