Clouds
21 Budapest
Dollár
354,28 Ft
Euró
385,95 Ft
Font
432,87 Ft
Bitcoin
23,649 $

A Boston Dynamics felvételeit nézve ismét közelebbinek érezzük a terminátorok korát

Fotó: Youtube | Boston Dynamics
Technológia

Bense Róbert

Szerkesztő

Bámulatosan sokat fejlődtek a cég robotjai, mozgásban lassan már túltesznek az embereken.

Új készségekkel ruházták fel a cég Atlas nevű humanoid robotját, mint írták a cél, hogy „kölcsönhatásba lépjen a tárgyakkal, a mozgás, az érzékelés és az atlétika határait feszegetve.”

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

Habár végtelenül kedvesnek tűnik a kedélyesen lépegető robot, valójában elég félelmetes látni, ahogy játszi könnyedséggel feldob egy nehéz szerszámos táskát a fölötte magasodó állványra.

Tíz év alatt fejesztették erre a szintre

Az Atlas most épp azt mutatta meg, hogy mennyire hasznos segítség tud lenni építkezéseken, elég volt kiadni egy parancsot és máris akcióba lendült, majd miután a táskát eljuttatta a célpontra, egy laza szaltóval zárja a „gyakorlatot”.

A robot rendkívüli precizitással érzékeli a tárgyakat, „kezeinek” kialakításának köszönhetően pedig szinte mindent képes megragadni, áthelyezni, lelökni – a Boston Dynamics egyébként egy másik videót is közzétett arról, hogy mi zajlott a kulisszák mögött, érdemes megnézni.

Az Atlas egy csetlő-botló humanoidból alig tíz év alatt fejlődött idáig, a Boston Dynamics tesztalanya pedig várhatóan még komolyabb teljesítményre lesz képes a jövőben. Ha az élő szövet a fémvázon nem is mostanában fog megvalósulni, az Atlas hamarosan így is komoly vetélytársa lehet majd az embereknek – egyelőre leginkább csak a munka világában.