Borturisztikai applikáció készült a hazai borkedvelők számára

Fotó: hnjansen / Twenty20

Czinder Tímea

2022. január 29. - 00:45

Az alkalmazás segíti a felhasználót a megfelelő pincészet kiválasztásában, később pedig borturisztikai programokra is bejelentkezhetnek rajta az érdeklődők.

Elérhetővé vált az Országos Bortúra nevű applikáció, amelynek felhasználói kedvükre válogathatnak a hazai pincészetek közül. Az alkalmazásban szerepel pincék mind nyitva állnak a látogatók előtt, és egyedi programokkal várják az érdeklődőket.

A hazánkban egyedülálló alkalmazás ötlete többek között Kocsis-M. Brigitta műsorvezetőnek, bortanácsadónak köszönhető. Brigitta elvégzett egy nemzetközi bor- és párlatszakértői képzést, a pandémia alatt pedig elindította borokkal foglalkozó interjúműsorát, a BorPortrét is. Egyik korábbi vendégével, Dr. Simon Botonddal és feleségével, Bencze Szonjával együtt hívták életre a bortúra applikációt.

Hazánkban a borkészítés nagy hagyományra tekint vissza, a huszonkét borvidékből azonban a legtöbb borkedvelő csupán ötöt-hatot ismer. Az applikációra már több száz pincészetet regisztráltak az Magyarországon gazdasági társaságként működő körülbelül 690-ből.

Külföldön a borvidékeknek megvannak a rájuk jellemző fajtái, borvidékenként legfeljebb három-négy fajta. Hazánkban csak az utóbbi néhány évben vált tudatossá, hogy egyes borvidékeken milyen szőlőfajtát telepítenek, vagy milyen stílusú bort készítenek.

Az applikáció segíti ezek között eligazodni az érdeklődőknek, a keresési felületen ugyanis beállítható, milyen típusú bort szeretne megkóstolni melyik régióban. Képek és videók is segítik a borkedvelőket a választásban – számolt be a Szeretlek Magyarország.

Az alkalmazás december elején élesedett, azóta egyre több pincészet mutat érdeklődését, de a felhasználók is jelezhetik, ha szeretnék, hogy egy pincészet felkerüljön a térképre. Brigitta elmondta, kifejezetten sok ajánlást kapnak, ilyenkor pedig felkeresik az adott pincészetet, és felajánlják a csatlakozás lehetőségét.

Az applikáció egy hosszú fejlesztési folyamat eredménye, amely jelenleg is tart, a jövőben a tervek szerint pedig a pincészetek saját programjaira is lehet majd regisztrálni az a segítségével.