Börtönbüntetésre is ítélhetnek egy amerikai férfit Dubajban, mert marihuánát találtak a vizeletében

Fotó: Timo Wolz/Pexels
not image

Kornis Vivien

2021.április.12 - 06:14

Las Vegasban fogyasztott legálisan marihuánát egy amerikai férfi, majd Dubajba utazott – most börtönbüntetés elé néz.

Három év börtönre is ítélhetnek egy amerikai férfit az Egyesült Arab Emírségekben, aki állítólag utazása előtt marihuánát szívott vagy fogyasztott Las Vegasban, majd Dubajban a vizeletmintájában ennek nyomait találták. 

Az 51 éves Peter Clark február 24-én repült Las Vegasból Dubajba, ahol kórházi ellátásra kényszerült hasnyálmirigy-gyulladás miatt. Kezelőorvosai hasis nyomait fedezték fel Clark vizeletében, ami kábítószer-birtoklásnak minősül az Egyesült Arab Emírségekben, ezért jelentették őt a hatóságoknál.

A férfit március 3-án tartóztatták le, aki ezután három napot töltött a fogdán, majd a szállására távozhatott, ahol kénytelen megvárni, hogy döntenek a sorsáról – írja a New York Post. Miután elhagyta a fogdát, videón mesélte el, mi történt vele. 

Fogytam egy csomót, nem zuhanyozhattam, nem kaptam enni és inni, mióta letartóztattak, nem aludtam

– magyarázta Clark. Ügyvédje szerint az ország törvényeinek önkényes végrehajtása, és a kiszámítható jogi következmények hiánya miatt Clark akár évekre is börtönbe kerülhet legális marihuána-fogyasztásért. Ha ártatlannak találják, a jogi folyamatokon kénytelen keresztül menni, amik lassúak és költségesek. 

Nem Peter Clark azonban az első, akit hasonló ügyben bíróság elé állítanak az országban. Andy Neal brit veterán több mint egy évet töltött börtönben, mielőtt 2019-ben végül szabadon bocsátották, Connor Clementset pedig azután tartóztatták le, hogy orvosi marihuánát fogyasztott az Egyesült Királyságban, mielőtt Dubajba érkezett.