Börtön járhat érte, ha valaki utcára teszi a húsvéti ajándéknak szánt állatot

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője szerint mindenképp át kell gondolni, akar-e valaki egy ilyen felelősséget a nyakába, és ha lehet, kerüljük az élő állatok vásárlását az ünnepekkor.

Húsvét előtt többekben felmerülhet, hogy mi lenne, ha apró házikedvenccel, például nyuszival vagy csibével lepnék meg a gyerekeket, sajnos azonban korábban is előfordult már, hogy a dolog végül nem végződött jól, és az ajándékként kapott állatoktól megváltak, esetleg az utcára kerültek.

Soron kívül Reagált a PSG elnöke Messi vádjaira

Ennek kapcsán Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője az InfoRádiónak elmondta, hogy ők a tudatos vásárlást tartják fontosnak, mivel azt tapasztalják, hogy az élő ajándékok az „ünnepi csillogás” után a szürke hétköznapokban teherként vannak jelen a családoknál.

„Tartási hely, anyagi fedezet, illetve szabadidő kell ahhoz, hogy megfelelően tartsák őket. Ezek közül, ha bármelyik nincs, akkor felesleges az állattartás. Emellett fontos, hogy informálják, akinek élő állatot vesznek ajándékba, hogy felkészülhessen”

– fejtette ki.

Több lehetőség is van

Majd hozzátette, az ajándékozónak arra is gondolnia kell, hogy egy nyúl akár 5-10 évig is élhet, tehát a gazdájának ennyi időn át kell gondoskodnia róla, ha viszont a gondozók már nem tudják tovább tartani az állatot és utcára dobják, akkor bűncselekményt követnek el, és akár börtönnel is sújthatók.

A szakértő azt javasolja, ha végül kiderül, hogy mégsem tudjuk megfelelően ellátni a húsvétra vett állatot, akkor próbáljuk meg visszavinni oda, ahol vásároltuk, de egy állatvédő szervezetet is fel lehet keresni, ahol be tudják fogadni őket – írta az Infostart.

„A mi állatvédő egyesületünk is segít, ha már nem tudják az emberek hova vinni az állatokat. Még húsvét előtt talán van lehetőség arra, hogy átgondoljuk az élő állat vásárlását, és ha lehet, akkor kerüljük el”

– fogalmazott.