Clouds
21 Budapest
Dollár
345,49 Ft
Euró
370,56 Ft
Font
430,20 Ft
Bitcoin
27,305 $

Nem kerülnek börtönbe a 12 éves osztálytársukat meggyilkoló német diáklányok

Fotó: Unsplash
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ám a polgári jogi felelősség értelmében pénzbeli kártérítést kötelesek fizetni az elhunyt családjának, amint a jövőben munkába állnak.

Korábban beszámoltunk róla, hogy két gyereket (egy 12 és egy 13 éves lányt) egy 12 éves lány meggyilkolásával gyanúsítottak, akinek a holttestére egy erdei kerékpárút mellett találtak rá a németországi Freudenbergben.

Most pedig újabb információkra derült fény: mivel nem érik el a büntethetőségi korhatárt, így nem vár büntetőeljárás Frisch Luise gyilkosaira, ám a polgári jogi felelősség értelmében pénzbeli kártérítést kötelesek fizetni az elhunyt családjának, amint a jövőben munkába állnak.

A kártérítés összegét a bíróság állapítja meg, a részletfizetés pedig akár 30 évig is eltarthat, emellett az is kiderült, hogy az elkövetők és családtagjaik pszichiátriai tanácsadásban részesülnek, s valószínű, hogy a későbbiekben új személyazonosságot kapnak.

A súlyos bűncselekmények nem maradhatnak következmények nélkül

A hirado.hu szerint Luise hozzátartozói alig tudták elhinni, hogy a német törvények értelmében nem folytatható büntetőeljárás a két diáklánnyal szemben, ami a helyieket is felháborította, ezért petíciót indítottak, amelyben az erre vonatkozó törvény módosítását követelik.

Gunter Krings ügyvéd, a német ellenzéki Kereszténydemokrata Unió képviselője szerint sürgősen felül kell vizsgálni a büntethetőségi korhatárt Németországban, ugyanis a jelenlegi törvény százéves, s a gyerekek az utóbbi évtizedekben egyre gyorsabban fejlődnek, ezáltal érettebbek is, mint 50 vagy 100 éve – írta a Daily Mail.

„A 12–13 éves gyerekeknek már tudniuk kell, hogy nem szabad ölni”

– hangsúlyozta. A téma kapcsán Marco Buschmann német igazságügyi miniszter leszögezte, hogy a történtek nem maradhatnak következmények nélkül.

Véleménye szerint ezt a vitát hideg fejjel kell lefolytatni, majd arra utalt, hogy a jogrendszerük már most is rendelkezik azokkal az eszközökkel, amelyekkel reagálni lehet a 14 év alatti gyermekek által elkövetett súlyos erőszakos bűncselekményekre.