37 évet töltött börtönben a férfi, miközben fővádlóját is elítélték hamis tanúzásért

Fotó: skywardkick / Twenty20

Czinder Tímea

2022. január 27. - 23:23

Egészen döbbenetes, hogy úgy kellett évtizedekig börtönben ülnie, hogy az ügyészség tudott ártatlanságáról.

Felmentették a gyilkosság vádja alól azt a férfit, aki 37 évet töltött börtönben, ítélete pedig egy hazug vallomáson alapult. Most felháborító rendőri vétség miatt perli Philadelphiát, amiért az ügyészek soha nem hozták nyilvánosságra, hogy a tárgyalás után hamis tanúzás miatt elítélték a fővádlóját.

A 60 éves Willie Stokes a hónap elején hagyhatta el a börtönt, a sajtónak pedig azt nyilatkozta, nem keserű, hanem izgatott, amiért továbbléphet. Most édesanyjával él, mert egyetlen lánya, aki börtönbe vonulásakor kétéves volt, már húsz éve halott – azt sem engedték, hogy részt vegyen a temetésén.

Ahogyan az Al Jazeera is beszámolt az ügyről, Stokes 1984-es tárgyalásának fő tanúja Franklin Lee volt, ő azonban visszalépett a pertől, miután az előzetes meghallgatás során gyilkosként nevezte meg férfit, ennek ellenére azonban Stokest elítélték.

Lee bűntudattal indokolta visszakozását, elmondása szerint ugyanis a vallomásra nyomozók vették rá, akik szexet és kábítószert ígértek neki, ha összefüggésbe hozza a vádlott nevét az üggyel. Később emiatt perbe is fogták hamis tanúzásért, és börtönbe is került, Stokes azonban ezt egészen 2015-ig nem tudta.

„Nem hittem el. Nem hittem el, hogy hagyták, hogy ez megtörténjen – tudták, és nem mondák el nekem”

– mondta Stokes egy telefonos interjú során.

George Floyd 2020-as halálát követően tiltakozáshullám indult a társadalmi igazságosság jegyében, ennek következtében pedig megkezdődött a rendőrség átvilágítása, beleértve a korábbi letartóztatásokat és a diszkrimináció kérdését.

Marissa Boyers Bluestine, a Pennsylvaniai Egyetem munkatársa szerint az elmúlt években több mint száz embert mentettek fel és engedtek szabadon a börtönből csak Pennsylvania államban, egyikük sem ült azonban olyan hosszú ideig, mint Willie Stokes.

A fellebbezést intéző Michael Diamondsen büntetőjogász felháborítónak találta az ügyészek és rendőrség fellépését az eset során. Véleménye szerint a hatósági kötelességszegés „intézményi rasszizmusból vagy színtiszta elfogultságból” fakadt. Azokban a napokban az ügyek végére pontot kellett tenni, a kisebbség pedig pótolható volt, bárki is üljön a vádlottak székében.

„Hamis bizonyítékot használtak, hogy elítélhessék, majd vádat emeltek a hamisan tanúzó ellen, és soha nem árulták el neki. Aztán Willie-t 38 évig bezárták.”

Azok a nyomozók, akik rábírták Lee-t a hamis tanúzásra, mára már halottak, a per csupán a birtokaikat nevesíti vádlottként. Az érintett, jelenleg magánpraxist vezető két ügyész, valamint a Philadelphiai Rendőrség még nem reagált az ügyre.