Dollár
420,75 Ft
Euró
419,76 Ft
Font
482,37 Ft
Bitcoin
20,298 $

Borrell: Európának készen kell állnia arra, hogy “megfizesse” az orosz-ukrán háború árát

Fotó: A Bucsa orosz megszállásának idején megölt, azonosítatlan polgári személyek maradványait áldja meg Andrij Halavin ortodox pap egy csoportos temetésen a Kijev közelében fekvő Bucsában 2022. augusztus 11-én. Április elején, az orosz csapatok kivonulása után több száz ember holttestét találták meg a településen, közülük most tizenegynek adják meg a végtisztességet. MTI/EPA/Roman Pilipej

Szabó Kata

2022. augusztus 11. - 23:04

Európának készen kell állnia arra, hogy “megfizesse az árat” Ukrajna szuverenitásáért és az EU egységéért”, ezt augusztus 11-én az El País című spanyol napilapnak adott interjújában jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Európának készen kell állnia arra, hogy “megfizesse az árat” Ukrajna szuverenitásáért és az EU egységéért”, ezt augusztus 11-én az El País című spanyol napilapnak adott interjújában jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Soron kívül Rettentőn megdrágult a jogsiszerzés, egyre kevesebb a tanuló vezető

“Az, hogy katonailag segítjük Ukrajnát, nem jelenti azt, hogy közben ne tennénk meg minden tőlünk telhetőt annak érdekében, hogy a felek között érdemi tárgyalások történjenek, tette még hozzá a vezető.

Borrell egy tanáccsal is szolgált az európaiaknak, mégpedig hogy készüljenek fel arra, hogy az ukrajnai ellenségeskedések elhúzódhatnak, ez pedig a mindennapi élet során is további kellemetlenségeket okozhat.

Szót ejtett az orosz energiahordozók kérdéséről is, és elmondta, véleménye szerint nem minden uniós ország mutatott egységet az orosz energiaellátás kérdésében, Spanyolországra ugyanakkor fontos szerep hárulhat.

“Spanyolország sokat tehet értünk az ügyben, mert az európai LNG-kapacitás egyharmadával rendelkezik, ezért Európa kapujává válhat az Oroszországot helyettesítő alternatív gáz számára”, mondta Borrell az El Pais hasábjain.

A diplomata július közepén azt írta blogján, hogy az Oroszország elleni szankciók hosszú távon fogják megmutatni hatékonyságukat, ezért Európának bármennyire is nehéz, stratégiai türelmet kell tanúsítania.

Július elején Borrell azt mondta, hogy az orosz energiaforrások elutasítása komolyan megnehezíti az uniós országok életét, de “ez az ára a demokráciánk és a nemzetközi jog védelmének”, majd hozzátette, mindent megtesznek annak érdekében, hogy szolidárisan oldják meg ezeket a problémákat.

A vezető májusban megjegyezte azt is, hogy Európa katonai készletei Ukrajna támogatása miatt kimerültek, majd sürgette, hogy Európa hozzon létre saját hadsereget, mert Borrell szerint a térség “veszélyben van”, és biztonsági rendszere “hiányosságokat” mutat.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.