Fotó: thenationalnews
Egészség/Életmód
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A borotválkozás talán még soha nem kapott olyan nagy figyelmet, mint az egy évvel ezelőtt útjára indult koronavírus-járványban, ugyanis a globális kötelező maszkviselés némiképp megnehezíti a szakállas férfiak életét, de a szakáll, mint olyan akár döntő jelentőségű is lehet a járványra nézve.

Az arcmaszk viselésének fontos része, hogy a maszk szorosan illeszkedjen viselője arcára, ugyanis csak így lehetséges minimálisra csökkenteni a fertőzés kockázatát. A szakáll hosszától és vastagságától függően a szakértők azt mondják, hogy csökkentheti a maszk viselésének hatékonyságát azáltal, hogy több helyet biztosít az arc és a maszk között.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

Dr. Mona Gohara, a Yale Orvostudományi Kar dermatológiai klinikai docense úgy fogalmazott, bármely nyílás masszívan növeli annak az esélyét, hogy a vírus átjut ezeken a réseken, mely nyilvánvalóan ahhoz vezet, hogy az érintett megfertőződik, vagy éppen valaki másnak adja át a fertőzést.

A maszk viselése nem akadályozza meg teljesen a fertőzést, de segíthet korlátozni a potenciálisan vírusokkal terhelt légzőcseppek terjedését az emberek között, tanulmányok pedig alátámasztották, hogy a maszkok használata közel 50 százalékkal csökkentheti az új koronavírus-fertőzések számát.

Akkor itt az ideje, hogy a férfiak lemondjanak szakállukról? A válasz nem egyszerű. A borotválkozás komoly csapást jelenthet az önkifejezésre, önértékelésre, vallási vagy kulturális meggyőződésre, vagy bármilyen bőrbetegségre, amelyet enyhít az arcszőrzet növekedése. Íme minden, amit a szakállas embereknek tudniuk kell arról, hogy mit kell tenniük a járvány idején – beleértve néhány olyan módszert, amelyekkel a szakáll és maszk biztonságosan együtt élhetnek.

Több vizsgálatot is elvégeztek arra vonatkozóan, hogy a szakállban vajon több baktérium található-e, mint egy borotvált arcon, ám ezek a kutatások nem feltétlen hoztak meggyőző eredményt, illetve nem is feltétlen releváns, hiszen baktériumok meglétét vizsgálták.

Azonban figyelembe véve azt a bizonyítékot, hogy a maszkok nem megfelelő használata és a társadalmi távolságtartás mellőzése növeli a koronavírus kockázatát, egyértelművé válik, hogy ha a maszk nem megfelelően illeszkedik, akkor növeli a fertőzés kockázatát.

Az egészségügyi dolgozók már azelőtt is maszkot viseltek, hogy elindult volna a koronavírus-járvány, tehát ők már korábban is tudták, hogy az arcszőrzet megléte akadályozza a maszkok helyes viselését. Egy apró rés ugyanis nagyon sokat számít: egy mindössze 0,2 milliméteres résen a belélegzett levegő 2-8 százaléka (mely akár vírusszállító cseppeket is tartalmazhat) mindenféle szűrés nélkül juthat a maszkba.

Érdemes tehát körbenézni az üzletekben, vagy éppen az interneten, ugyanis temérdek vállalkozás foglalkozik maszkok értékesítésével, s mivel nem egyedi probléma a szakállas férfiak maszkviselése, több cég is kifejezetten a nagyobb méretű, szakállt is befogadó maszkok gyártására szakosodott.

Néhány szakállas ember évek óta ugyanazt a stílust viseli, arcszőrzetét az önkifejezés vagy a külcsín fontos kiegészítőjének találja. A szakáll megléte azonban nem mindig személyes stílus vagy preferencia kérdése, ugyanis bizonyos vallási tanok kinyilvánítása is lehet, ami még nehezebbé teheti a borotválkozásról szóló döntést.

Az iszlám néhány követőjének, a zsidóság és a rastafarianizmus egyes csoportjainak vallási gyakorlata is tiltja a hajvágást, éppen ezért nem olyan egyszerű a kérdés. A színes bőrű férfiak, különösen a fekete férfiak, borotválkozás után nagyobb valószínűséggel tapasztalnak gyulladást és benőtt szőrszálakat, továbbá a maszkok súrlódása a csupasz bőrön irritációt okozhat, ami hiperpigmentációt eredményezhet az érintetteknél.