Dollár
423,88 Ft
Euró
408,85 Ft
Font
457,15 Ft
Bitcoin
19,181 $

Boris Johnson számára nem kérdés, hogy Oroszország vereséget fog szenvedni

Fotó: Boris Johnson brit minsizterelnök távozik a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-ből 2022. január 12-én. Johnson a nap folyamán elnézést kért a koronavírus-járvány megfékezésére 2020 tavaszán elrendelt zárlat idején rendezett Downing Street-i kerti parti miatt, elismerve, hogy jelen volt az összejövetelen. MTI/EPA/Andy Rain
not image

Hujber Dávid

2022. június 26. - 08:43

A brit miniszterelnök sürgette a G7 vezetőit, hogy ne adják fel Ukrajnát, és közben további pénzügyi támogatást ígért nekik az orosz invázió elleni küzdelemben.

Az USA elnökéhez, Joe Bidenhez hasonlóan Boris Johnson is rendre éles kritikákat fogalmaz meg Oroszországgal szemben az ukrajnai invázió kapcsán. Mindeközben Vlagyimir Putyin közeli szövetségese azt mondta, ha kitörne a harmadik világháború, Londont bombáznák először.

Soron kívül Legjobb barátja behívása miatt nyitott tüzet egy toborzótisztre egy férfi Szibériában

Egyre inkább aggasztó, ami történik, ráadásul a Nyugat által hozott szankciók messze inkább sújtják az európai embereket, mint Oroszországot, akik szerint ezzel a nyugati országok saját magukat lövik fejbe.

Orbán Viktor nem véletlenül emelte ki, hogy nem támogatják a további szankciókat, hiszen a korábbiak is igencsak negatívan hatottak Európára, addig Oroszország gazdasága stabil, és folytatják a háborút.

Vannak páran, akik kételkednek Ukrajna győzelmében, hiába a rengeteg fegyver, amit a Nyugattól kapnak. Legutóbb az USA majdnem 20 hajót adott Ukrajnának, melyek hamarosan szolgálatba állhatnak, és ez csak az új csomag egyik része.

Johnson azok közé tartozik, akik azt mondják, Ukrajna győzni fog. „Ukrajna képes győzni, és győzni is fog.” – jelentette ki a brit miniszterelnök. „Ehhez azonban a mi támogatásunkra van szükség. Nincs itt az ideje annak, hogy feladjuk Ukrajnát.” – idézte a The Guardian Johnsont.

A britek készen állnak arra, hogy további 525 millió dollárnyi hitelgaranciát adjanak Ukrajnának, mely attól tart, hogy őszre kifogyhat a készpénzből, ha nem kap friss pénzinjekciókat. Ezzel együtt már mintegy 1,8 milliárd dollárra nő a britek Ukrajnának biztosított pénzügyi és humanitárius segítségének összege..

Johnson szóvivője szerint az Ukrajna részére nyújtott nyugati támogatásoknak új szakaszába kell lépniük, és ezzel kapcsolatban csak az a kérdés, milyen módon lehet ezt a legjobb megerősíteni. Erről is fognak egyeztetni a G7-ek és a NATO csúcstalálkozóján, melynek ideje alatt megállapodás születhet Ukrajna gazdasági, katonai és politikai támogatásának növeléséről. „Ezzel egy időben növelnünk kell a Putyin és a cimborái elleni szankciókat, érezzék csak a barbárságuk árát.”