Boris Johnson szerint kimerülőben lehet az orosz haderő, ez lehet a nagy esély Ukrajna előtt

Fotó: Boris Johnson brit miniszterelnök kabinetülést tart a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2022. május 24-én. Egy nappal korábban újabb fotók kerültek nyilvánosságra egy olyan Downing Street-i összejövetelről, amelyet a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt korlátozások idején tartottak Johnson részvételével. Az ügyben vizsgálat folyik a brit kormányfő ellen. MTI/EPA pool/Andy Rain
not image

Hujber Dávid

2022. június 23. - 12:13

A brit hírszerzés arra számít, hogy a következő hónapokban lassulni fog az oroszok lendülete, és eljön az a pont, amikor már nem lesznek erőforrásaik erre a nagy menetre.

Oroszország többször hangsúlyozta, nyugati szankciók és fegyvertámogatása ide vagy oda, folytatják a különleges hadműveletüket, amit nem hívnak háborúnak. Vlagyimir Putyin orosz elnök is egyértelművé tette, addig fognak harcolni, amíg nem teljesítik a céljaikat.

Emiatt még sokági elhúzódhat a háború, mert Ukrajna nem teszi le a fegyvert, köszönhetően a nyugati támogatásnak. Ha ez nem lenne, valószínűleg már egy ideje elvesztették volna a harcokat, és véget érne a háború.

Az oroszok szerint a NATO támogatása nélkül ukránok 24 órán belül elmenekülnének, de mivel folyamatosan kapják a nehézfegyvereket, egyes területeken tartani tudják magukat. Oroszország csak magára számíthat az utánpótlást illetően, ami rengeteg költséggel jár számukra.

Boris Johnson brit miniszterelnök a The Guaridan hasábjain azt mondta, a hírszerzőik úgy gondolják, hogy a következő néhány hónapban Oroszország eljuthat egy olyan pontra, amikor már nem lesz meg a jelenlegi lendülete a kimerített erőforrásai miatt.

Johnson emiatt is hangsúlyozta az ukránok támogatását, akik ennél a pontnál megfordíthatják a háború dinamikáját. Johnson szerint az már Ukrajna győzelmének vagy Putyin kudarcának lehetne nevezhető, ha legalább visszaállna a február 24. előtti helyzet, illetve Oroszország kivonul a megszállt területekről.