Dollár
390,86 Ft
Euró
407,94 Ft
Font
472,81 Ft
Bitcoin
16,245 $

Boris Johnson: A civilizáció úgy fog összeomlani, mint a Római Birodalom, ha nem oldjuk meg a klímaválságot

Fotó: Unsplash/NOAA
not image

Borbély Fanni

2021. november 1. - 03:12

A modern országok a Római Birodalom sorsának megismétlődését kockáztatják, ha nem fékezik meg sürgősen az éghajlatváltozást – figyelmeztetett Boris Johnson brit miniszterelnök az ENSZ nagyszabású csúcstalálkozója előtt.

“Ez a mi memento morink” – mondta Johnson a la Repubblica című olasz lapnak a G20-ak római találkozójára tartó repülőút során, egy latin kifejezéssel élve, amely azt jelenti: “Ne feledjétek, hogy meg fogtok halni”. Az eseményre a skóciai Glasgowban megrendezésre kerülő, COP26 néven ismert nagyszabású ENSZ éghajlatváltozási konferencia előtt kerül sor.

Róma és csodálatos romjai tökéletes helyszínt biztosítanak a G20 és a vasárnap kezdődő COP26 számára. Arra emlékeztetnek bennünket, hogy ha nem foglalkozunk az éghajlatváltozással, egy rendkívüli civilizáció ijesztő ütemben omolhat össze. És ez nem egy erőltetett összehasonlítás.

“A bukása után Rómában csökkent az oktatás színvonala, az építőipari készségek, elvesztek a csodálatos villák, még az állatállomány is összezsugorodott. Ugyanez történhet velünk is, ha most nem lépünk fel a klímaváltozás ellen” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a globális felmelegedés “kolosszális migrációkat, élelmiszer- és vízhiányt és sok más konfliktust” fog előidézni.

Johnson optimista volt, miszerint a modern társadalmak képesek enyhíteni az emberiség által a bolygóra gyakorolt negatív hatásokat – írja az RT.

“Egy futballmetaforát fogok használni. Az első félidő végén járunk, és öt az egy ellen veszítünk. A második félidő kemény lesz. De ha az egész világ egy csapat, akkor megfordíthatjuk az eredményt”.

Az ókori rómaiakkal ellentétben a modern országoknak megvan a technológiájuk az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez – tette hozzá Johnson.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.