Dollár
381,97 Ft
Euró
392,03 Ft
Font
463,77 Ft
Bitcoin
24,508 $

Boris Johnson szerint sem szabad a transzoknak együtt versenyezniük a nőkkel, csak a férfiak „születhetnek pénisszel”

Fotó: MTI/AP/Pool Getty/Pool/Dan Kitwood
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. június 28. - 08:41

Boris Johnson és kormánya egyértelművé tette, hogy mit gondolnak a FINA döntéséről, szerinte igenis van különbség nő és transz nő között. 

Boris Johnson brit miniszterelnök Ruandában járt, ahol megkérdezték tőle, hogy mit gondol a FINA döntéséről, miszerint nők és transz nők nem versenyezhetnek együtt, a kormányfő pedig egyértelművé tette, hogy támogatja az állásfoglalást. 

Soron kívül Újabb szomorú negatív mérföldkő előtt a koronavírus, rengetegen hunytak el

Megkérdezték, tőle, hogy a nők születhetnek-e pénisszel, amire azt válaszolta, hogy „férfivá válás nélkül nem”, arra a kérdésre pedig, hogy van-e különbség nő és transz nő között, némi gondolkodás után igennel felelt – írja az LBC

Hozzátette, hogy „nagyon-nagyon fontos, hogy mint társadalom a lehető legmegértőbbek legyünk mindenki mással szemben. Mindig is kiálltam ezért. Amikor a szexualitás kérdéseitől a nemi kérdésekre kezdünk áttérni, az különleges problémákat vet fel. Azt hiszem, a múltban három aggodalomról beszéltem. Ezek a következőkkel kapcsolatosak: az életkor, amelytől kezdve az ember képes az átmenetre, a nők biztonsága és a sportversenyeken jelentkező nehézségek”. 

Márciusban a brit képviselőházban azt mondta, hogy „a biológia alapvető tényei továbbra is túlnyomóan fontosak”. 

Nadine Dorries kulturális miniszter a The Mail on Sunday című vasárnapi lapban azt írta, hogy „kristálytisztán” világossá fogja tenni, hogy elvárja az ország sportági irányító testületeitől, hogy kövessék az úszás világszervezetének példáját, és tiltsák meg a női versenyeken való indulást a férfi pubertáson átesett transznemű sportolóknak.

Kijelentette: „nem tehetünk úgy, mintha ez nem számítana”. 

Jacob Rees-Mogg Brexit-miniszter a folyamatban lévő transz-vita során kitartott amellett, hogy egy nőnek nem lehet pénisze: „Isten a saját képmására teremtette az embert. Ő teremtette a férfit és ő teremtette a nőt. Mindkettőt ő teremtette, ez nekem elég”.  

A brit konzervatívok és a munkáspárti képviselők azonban megosztottak a kérdésben, vannak olyanok, akik szerint igenis lehet egy nőnek pénisze, de abban a kérdésben, szinte mindenki egyetért, hogy a transzoknak is biztonságos helyet (safe space) kell biztosítani, csak abban nincs konszenzus, hogy ez alatt mit is értenek.