Dollár
387,15 Ft
Euró
394,76 Ft
Font
467,55 Ft
Bitcoin
23,907 $

Boris Johnson: az Egyesült Királyság nem tudott volna az élen járni Ukrajna támogatásában, ha még mindig az EU tagja

Boris Johnson brit miniszterelnök és felesége, Carrie Johnson a Garmisch-Partenkirchen közelében lévõ Elmau-kastélyba érkezik a világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítõ G7-csoport kétnapos csúcstalálkozójának elsõ napján, 2022. június 26-án. MTI/AP/Matthias Schrader
not image

Borbély Fanni

2022. július 3. - 06:58

A brit miniszterelnök meglepő kijelentést tett a Brexit kapcsán.

Boris Johnson brit miniszterelnök a CNN-nek nyilatkozva kijelentette, szerinte az Egyesült Királyság nem lett volna képes az élen járni Ukrajna támogatásában, ha még mindig az EU tagja lett volna.

Soron kívül Orosz védelmi miniszter: az szíriai terroristák hamis videókat forgatnak civilekre mért orosz csapásokról

A brit miniszterelnök úgy fogalmazott:

“Nem hiszem, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unión belül és a közös külpolitika és biztonságpolitika akkori mátrixán belül első európai országként az élen járt volna az ukránok felfegyverzésében, hogy megadjuk nekik az önvédelemhez szükséges eszközöket.”

Hangsúlyozta, szerinte az Egyesült Királyság szemmel láthatóan másképp gondolkodik bizonyos dolgokról, s globálisabb perspektívában látja a világot, ráadásul a többi országnál ambiciózusabb. Kiemelte, ez persze nem jelenti azt, hogy a britek kevésbé lennének európaiak, mindössze arról van szó, hogy a jelenleginél sokkal globálisabb megközelítést kellene alkalmaznia az EU-nak.

A brit miniszterelnököt arról is kérdezték, hogy szerinte az Egyesült Királyság jelenleg jobban áll-e gazdaságilag, mint amikor még az EU tagja volt, mire Jonhson emlékeztetett, a brit kormány által képviselt álláspontnak köszönhetően létezik egy független orvosi ügynökség, mely képes volt biztosítani, hogy az egész világon elsőként az Egyesült Királyságban kezdjék meg a koronavírus elleni oltásokat.