Dollár
434,48 Ft
Euró
424,37 Ft
Font
487,45 Ft
Bitcoin
19,261 $

Jelentősen többet költünk bőrgyógyászati szűrésre, mint a tavalyi évben

Fotó: DimaBerlin / Twenty20

Czinder Tímea

2022. augusztus 1. - 10:39

Fontos a megelőzés, számottevően nőtt ugyanis a melanomás esetek száma, pedig sokan felfedezik magukon a gyanús bőrelváltozást, de késlekednek az orvos meglátogatásával.

Az OTP Egészségpénztár közleménye szerint lényegesen többen vettek igénybe bőrgyógyászati szűrést az idei év első felében, mint egy évvel korábban; mintegy 42 százalékkal költöttek többet a magyarok bőrgyógyászati vizsgálatokra.

Soron kívül 62-re emelkedett az Ian hurrikán áldozatainak száma

Az Egészségpénztár adatai alapján január és július között a bőrgyógyászati szűrésekre fordított összeg meghaladta a 6 millió forintot, ami csaknem 2 millió forinttal több, mint a 2021-es év azonos időszakában elköltött összeg.

Az öngondoskodást választó magyarok bőrápolási termékekre is észrevehetően többet költenek, a tavalyi évhez képest 20 százalékkal nagyobb értékben vásároltak naptejeket, napolajokat, bőrvédő krémeket és hasonló termékeket – olvasható a Napi cikkében.

A megelőzést nem szabad félvállról venni, az elmúlt években ugyanis Magyarországon is jelentősen emelkedett a melanomás betegek száma. A nemzeti rákregiszter szerint 2007-ben 1800 új beteget diagnosztizáltak, 2017-től azonban ez a szám évente eléri a háromezret, és évi 360 beteg veszít a rák ellen vívott harcban.

A Szegedi Tudományegyetem 140 melanomás beteg bevonásával készített átfogó kutatást, amelyből kiderült, hogy a betegek több mint fele saját maga észleli a rákra utaló bőrelváltozást, minden harmadik ember azonban több mint egy évet vár azzal, hogy orvoshoz forduljon panaszával.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.