Boldogkői Zsolt szerint az egyetlen megoldás az oltás kötelezővé tétele

Fotó: Békéscsaba, 2021. július 20. Somogyi Nóra asszisztens oltáshoz készíti elõ a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinát a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. július 20-án. MTI/Rosta Tibor
not image

Kornis Vivien

2021. július 28. - 07:41

Boldogkői Zsolt szerint egy újabb járványhullám során leginkább azok lehetnek veszélyben, akik nem oltatták be magukat.

Boldogkői Zsolt mikrobiológus professzor a Spirit FM Aktuál Lampé Ágnessel című műsorának vendégeként arról beszélt, hogy az eddigi tapasztalatok alapján ősszel, a jó idő elmúltával újabb járványhullám robbanhat be Magyarországon.

A szakértő elmondta, hogy a nagy átoltottsági aránnyal rendelkező országokban – mint amilyen Izrael is – a fertőzöttek száma ugyan emelkedik, a koronavírus okozta megbetegedés miatt történő elhalálozások száma nem, így szerinte egy újabb hullám esetén az oltatlanok lesznek leginkább kitéve a veszélynek. 

A szakértő úgy véli, hogy ha a döntéshozók nem teszik kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást az emberek számára, nem fogjuk tudni visszaszorítani a járványt.

“Ezt meg kell lépnünk, különben nem fogunk tudni megszabadulni ettől a járványtól” – mondta el a szakértő.

Az atv.hu összefoglalója harmadik dózis védőoltással kapcsolatban Boldogkői úgy fogalmazott: nyugodtan lehet oltani ugyanazzal a vakcinával, mint amilyen az első két dózis oltóanyag is volt.

A szakértő szerint immunológiai szempontból nincs akadálya annak sem, hogy a harmadik adag vakcina eltérő legyen, de a gyártók ezzel kapcsolatban egyelőre ajánlást még nem tettek. 

Boldogkői a 60 év felettiek számára azt tanácsolja, hogy ha eredetileg Sinopharm-oltóanyagot kaptak, mindenképpen kérjék az újabb dózis védőoltást, de hangsúlyozta, hogy például a Pfizer vagy az AstraZeneca vakcinájával beoltottak számára ugyanezt ajánlja.