Dollár
428,01 Ft
Euró
420,69 Ft
Font
478,08 Ft
Bitcoin
19,527 $

Boldoggá avatták a lengyel apácákat, akiket a szovjet hadsereg gyilkolt meg 1945-ben

Fotó: Unsplash/ Isabella and Zsa Fischer
not image

Takács Petra

2022. június 12. - 20:29

A meggyilkolt nővérek tanúvallomások szerint a rendház lakóinak tisztaságát védve haltak mártírhalált, oltalmazni próbálták fiatalabb rendtársaikat és az általuk vezetett gyermekotthon leányait is. 

Boldoggá avatták szombaton a nyugat-lengyelországi Wroclawban a Szent Erzsébet Nővérek Kongregációja tíz tagját, akiket 1945-ben a szovjet Vörös Hadsereg katonái gyilkoltak meg Alsó-Szilézia, illetve Csehország területén.

Soron kívül Marija Zaharova: „mindenki egyetért abban, hogy az USA túl messzire ment”

Marcello Semeraro bíboros, pápai legátus a wroclawi székesegyházban megtartott szertartáson elmondott homíliájában kitért az ukrajnai háborúra, és kiemelte: Paschalis Jahn nővér, valamint kilenc rendtársa mártíromsága a jelenlegi európai helyzetre emlékezteti őt. “Látván az erőszak, a kegyetlenség és az alaptalan gyűlölet jeleneteit, (…) vágyakozunk a szeretet (…) gesztusai által megvalósítható béke és a harmónia építésére” – mondta a bíboros.

Az általa bemutatott boldoggá avatási szentmisén körmenetben ereklyeként vitték azt a liturgikus kelyhet, amely a kongregációnak az alsó-sziléziai Nysában 1842-ben megalapított első rendházából származik. A nysai rendházban 1945 virágvasárnapján három nővért gyilkoltak meg a most boldoggá avatottak közül. 

A liturgikus edényen lövések nyomai láthatók, történelmi források szerint ugyanis a szovjet katonák, betörve a rendházba, először megszentségtelenítették ennek kápolnáját, a kelyhet pedig étkezéshez használták, majd átlőtték.

A meggyilkolt nővérek tanúvallomások szerint a rendház lakóinak tisztaságát védve haltak mártírhalált, oltalmazni próbálták fiatalabb rendtársaikat és az általuk vezetett gyermekotthon leányait is. 

A tíz apáca boldoggá avatása a Szent Erzsébet-kongregáció közleménye szerint azon civil nők és apácák – köztük több mint ezer Erzsébet-nővér – tragikus sorsára is emlékeztet, akiket a szovjet katonák a térségben 1945-ben meggyilkoltak. 

Alsó-Szilézia a második világháború előtt Németországhoz tartozott, a lakosság identitása történelmi okok miatt vegyes volt, Nysa környékén például a nyelvjárás német, lengyel és cseh elemeket is tartalmazott. A háborút követően a térség nagyrészt Lengyelországhoz került.

Wroclaw története során először vált szombaton boldoggá avatási szertartás színhelyévé. A második világháború lengyel egyházi mártírjainak első, 108 fős csoportját II. János Pál pápa avatta boldoggá Varsóban az 1999-es lengyelországi zarándoklata keretében.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.