Dollár
382,95 Ft
Euró
394,31 Ft
Font
466,41 Ft
Bitcoin
23,956 $

Volt német kancellár: „bölcs döntés” volt Ukrajna NATO-csatlakozásának megakadályozása

Fotó: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök helyi vezetőkkel tanácskozik dnyipropetrovszki régióban tett látogatása során 2022. július 8-án. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 5. - 22:18

Úgy véli, a donbászi helyzet sokkal bonyolultabb probléma, amelyre a svájci konföderáció mintájára lehetne megoldást találni.

A volt német kancellár, Gerhard Schröder szerint Angela Merkel és Frank-Walter Steinmeier „bölcs döntést” hozott a 2008-as NATO-csúcson, amikor megakadályozták Ukrajna csatlakozását a katonai szövetséghez.

Soron kívül Oroszország: rakétákkal, nehéztüzérséggel, csapásmérő drónókkal lövik az ukránok az atomerőművüket

A Stern magazinnak adott, szerdán megjelent interjújában arra utalt, még az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij is azt mondta, hogy van más alternatíva, például Ukrajna fegyveres semlegessége, amelyhez nem volna szükség NATO-tagságra, mint Ausztria esetében.

Majd rámutatott, ha megnézzük a leglényegesebb problémákat, nyilvánvalóvá válik, hogy „azok megoldhatók”. Elsőként a Krím helyzetére utalt, ennek kapcsán azt mondta, abszurd lenne azt gondolni, hogy Zelenszkij katonai eszközökkel foglalja el, ehelyett valószínűbb, hogy az idő fogja megoldani – írta a TASS.

Ukrajna NATO-csatlakozási szándékát az egyik kiemelkedő problémának nevezte, azonban ennél jelentősebbnek tartotta a donbászi helyzetet, amely „sokkalta bonyolultabb”, erre pedig a svájci konföderáció mintájára lehetne megoldást találni.