Dollár
436,99 Ft
Euró
423,41 Ft
Font
475,15 Ft
Bitcoin
19,222 $

Bokros Lajos: Az Orbán-kormány szakszerűtlen gazdaságpolitikája okozta a válságot

Fotó: Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, Szabadság és Reform Intézet Alapítvány kuratóriumának elnöke beszél az Áldás vagy átok? A magyarországi gazdasági és pénzügyi stabilizáció 20. évfordulója címû, a Szabadság és Reform Intézet Alapítvány által szervezett konferencián Budapesten, a Benczúr Hotelben 2015. március 12-én. MTI Fotó: Soós Lajos

Czinder Tímea

2022. augusztus 11. - 11:02

A volt pénzügyminiszter szerint a háború csak lökést adott a megugró inflációnak, és rámutatott, csak az Európai Unióból érkező eurómilliárdokkal hárítható el az államcsőd.

Bokros Lajos sötét képet festett a magyar gazdaság jelenlegi helyzetéről, és rámutatott, hogy a 16, 27 és 32 évvel ezelőtti elődjéhez hasonlóan a kormánynak újra számolnia kell az államcsőd lehetőségével.

A róla elnevezett 1995-ös csomagról nyilatkozva elmondta, szerinte az becsületes ajánlat volt a magyar népnek, mert elmondták az embereknek, mire készülhetnek.

Bokros kifejtette, szerinte az akkori gazdaságpolitikai és monetáris kiigazítás helyrehozta az országot, a mostani kormány azonban maga okozta a válságot, amit látszatintézkedésekkel próbál orvosolni.

A volt pénzügyminiszter hozzátette, lényeges körülmény, hogy 1996-ban Magyarország még nem volt az EU-tagja, így az ország nem részesült a mostanihoz hasonló pénzbeli és más támogatásokban.

Bokros szerint az infláció és államadósság elszabadulásáért az Orbán-kormány szakszerűtlen gazdaságpolitikája a felelős, nem pedig a háború; az Ukrajna és Oroszország között februárban kirobbanó konfliktus csak lökést adott a megugró inflációnak.

Hozzátette, 2008-hoz hasonlóan most is fennáll az államcsőd lehetősége, amit csak az Európai Uniótól érkező eurómilliárdokkal lehet elhárítani – olvasható a Napi cikkében.

Bokros a rezsicsökkentést sem üdvözölte, amit káros, a gazdaságot romboló intézkedésnek nevezett, ami nem ösztönöz takarékosságra. Szerinte a rászorulókat kellene csak támogatni, a benzinárstopot pedig fel kellene számolni, jelenleg ugyanis csak a hiány és a feketepiac erősödik miatta.

A kata-szigorítás ellenben a volt pénzügyminiszter szerint is jó döntés volt, mert korábban jelentős réteg kapott felmentést a társadalombiztosítási járulék megfizetése alól.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.