Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,018 $

Bod Péter Ákos: „államcsőd nálunk nem volt az elmúlt száz évben, szóval nyugi”

Fotó: Bod Péter Ákos közgazdász, korábbi jegybankelnök beszédet mond az LMP ünnepi megemlékezésén egy fővárosi szállodában az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapján, 2018. március 15-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A közgazdász úgy véli, Matolcsy Györgynek több dologban is igaza van, azonban semmiképp sem szabad a legrosszabbra gondolni.

A múlt hét folyamán Matolcsy György, a jegybank elnöke egyértelmű kritikát fogalmazott meg a kormány gazdaságpolitikájával kapcsolatban, mondván, „szembe kell nézni azzal, hogy a pénzügyi, makrogazdasági mutatók az Európai Unióban az első-második legrosszabb helyen vannak”.

Állítása szerint jövőre még rosszabb lesz a helyzet, mert „a 15-18 százalék közötti infláció a legmagasabb lesz az Európai Unióban”, emellett „az árstopokról meg a mindenfajta, jónak tűnő ötletekről” immár kiderült, hogy nem működnek, „összeomlott a rendszer”.

Ennek kapcsán Bod Péter Ákos, az Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke a Facebook oldalán mondott el néhány dolgot, miszerint régen megfogadta, és javarészt be is tartotta, hogy nem kommentálja az MNB monetáris politikai döntéseit és vezetőinek megszólalásait, most mégis meg kellett ezt szegnie.

Az elhangzottak helytállók

Elmondása szerint az elmúlt három napban elég sok idejét felemésztette a sok felkérés, és az arra adott „rádiós, televíziós nyugtatás”, majd kijelentette, „Matolcsy György gazdasági helyzetelemzése nagyrészt kvadrál az elemzői közösség helyzetértékelésével”.

Ezt követően hozzátette, „a helyszín és az időpont megválasztása különös, de az elhangzottak helytállók”, s abban is igazat adott a jegybankelnöknek, hogy egy ilyen inflációs környezetben éves szinten akár 20 százalékot is bukhat az, aki készpénzben tartja megtakarításait.

„Szóval helytálló a bankelnöki jótanács, hogy ne üljenek a bevarrt párnákon. Tényleg jobb, ha bankba teszik, állampapírba – bár így is veszíthet a pénzük értéke, de nem annyit”

– magyarázta a közgazdász.

Hazánk erős védelem alatt áll

Mindemellett abban látja a problémát, hogy Matolcsy rosszul építette fel a bizottsági beszédét: „elég szerencsétlen volt, mert a bíztatást megelőzte annak felemlítése, hogy a magyar állam pénzügyileg sérülékeny, a kormánypolitika hibás stb stb.” – írta a Napi.hu.

Majd kiemelte, már láthatóak a következmények, ugyanis „most egymást jelentgetik fel a közélet szereplői rémhírkeltésért”, őt pedig az államcsőd esélyeiről faggatják, többek között újságírók, járókelők, de még szakmabeliek is.

„Államcsőd nálunk nem volt az elmúlt száz évben, szóval nyugi. Van az állam fölött védőernyő: a Nemzetközi Valutaalap, és ott az EU. Amíg hazánk az EU tagja, erős védelem alatt áll”

– szögezte le Bod Péter Ákos.