Bocsánatot kért a maja néptől Mexikó

Fotó: Esteban Benites/Unsplash
not image

Kornis Vivien

2021.május.5 - 05:10

Hivatalosan bocsánatot kért a mexikói kormány a maja néptől az őslakosok által évszázadok óta elszenvedett igazságtalanságok miatt.

Őszintén sajnáljuk a gyarmatosítás időszakában és Mexikó két évszázada tartó függetlensége alatt az egyének, a nemzeti kormány és a külföldi egységek által elkövetett igazságtalanságokat

– mondta el Andrés Manuel López Obrador elnök a guatemalai elnökkel való találkozóján.

A bocsánatkérés a mexikói helyi és regionális választások előestéjén történt, mely egybeesik az 500 évvel ezelőtti spanyol hódítással – írja a NOS

López Obrador beszédében a maja nép és a mexikói kormány közötti kaszt-háborúra utalt, amely 1847 és 1901 között legalább 250 ezer áldozatot követelt. Az elnök elismerte a maja kisebbséget érő, mai napig jelentkező rasszizmust és hátrányos megkülönböztetést.

Becslések szerint Közép-Amerikában 6–9 millió maja él, a legtöbben Guatemalában és Mexikó déli részén. A maja név ma több tucat nép gyűjtőneveként szolgál, beleértve a jukatékot, akatékot, és a k’iche-t. Közülük sokan betanított munkával vagy az idegenforgalomban keresik megélhetésüket.