Világűrben száguldozó üzleti parkot építene a Blue Origin és a Sierra Space

Orbital Reef
not image

Kulcsár Péter

2021. október 28. - 00:08

A Jeff Bezos tulajdonában lévő Blue Origin a Sierra Space közreműködésében egy olyan Föld körül keringő űrállomást építene meg, amely tárt karokkal fogadná az univerzumba vágyó embereket.

Mivel a Nemzetközi Űrállomást az előzetes tervek szerint 2030-ra visszavonultatják, ezért nem véletlen, hogy egyre több magánvállalat döntött úgy, kihasználnák a keletkező piaci rést, és megépítenék az ISS utódját, ahová űrturistákat és kutatókat egyaránt elszállíthatnának.

A Blue Origin a Sierra Space-szel karöltve, az Arizonai Egyetem kutatóinak támogatásával egy speciális modult tervezett meg, amit a New Glenn indítási rendszerrel lehetne kilőni a világűrbe, ahol a Föld körül egy előre meghatározott, stabil pályán keringhet.

Az Orbital Reef névre keresztelt prototípus összesen három részből áll: a Sierra Space által megtervezett LIFE-modulból, egy csatlakoztató egységből, illetve a Dream Chaser nevezetű űrhajóból, amellyel a személyzetet, a rakományokat és a szereléshez szükséges alkatrészeket vihetik ki az űrbe.

Ezen felül még egy robotszerű kapszulát is összeszerelhetnek, melynek segítségével szkafander nélkül ki lehet nézni a világűrbe, ahol a kütyün lógó karokkal a legbonyolultabb munkálatokat is el lehet végezni.

Ha működőképessé válik az Orbital Reef, akkor szinte bárkit fogadhatnak, aki kifizeti az összeget az utazáshoz, melynek pontos értéke egyelőre nem ismert, bár szinte biztosra vehető, hogy millió dolláros léptékekről beszélhetünk majd.